×

Ons het nuus vir jou.

Registreer gratis op Vrye Weekblad en ontvang nuusbriewe per e-pos, lewer kommentaar en meer.
Registreer nou
Die reuk van jasmyn en die konsep van 物の哀れ, もののあわれ

SALIGE SONDAG MET ANNELIESE BURGESS

Die reuk van jasmyn en die konsep van 物の哀れ, もののあわれ

ANNELIESE BURGESS probeer ’n Japannese term oor die kortstondigheid van die lewe verstaan.

Goeiemôre

Die eerste jasmynbloeisels is uit. Ek het dit geruik voor ek die eerste delikate pienk knoppies tussen die blare van die noem-noemheining gesien het. Die reuk is soos ’n geluksdwelm. Dit voer my oombliklik weg na ’n string herinneringe, elkeen deurdrenk met ’n gevoel van blydskap: soel lente-aande in Melville, my ouma se tuin op Helmond, die uitsig oor New York vanuit ’n bed met spierwit lakens en koffie in ’n silwerpot op ’n skinkbord (daar was ’n takkie jasmyn, in ’n park gepluk, in ’n hotelglas op die bedkassie). Twaalf jaar gelede. Maar ek onthou dit soos gister.

Die jasmyngevoel gister het my laat dink aan die Japannese konsep van mono no aware (物の哀れ, もののあわれ). Soos met so baie Japannese woorde is dit moeilik om ’n presiese vertaling vas te pen. Iewers tussen “die patos van goed” en “’n sensitiwiteit jeens kortstondigheid”. ’n Bewustheid van verganklikheid. ’n Teer weemoedigheid oor die verbygaande aard van alle dinge. Maar ook geluk in die ervaring van die oomblik...

Slegs Vrye Weekblad-intekenaars kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud. Daar is ’n spesiale tarief vir pensioenarisse.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Het jy ’n intekenbewys? Gebruik dit nou.

Vrae of probleme?
E-pos hulp@vryeweekblad.com of skakel 0860 52 52 00.

Speech Bubbles

Om kommentaar te lewer op hierdie artikel, registreer (dis vinnig en gratis) of meld aan.

Lees eers ons Kommentaarbeleid voor jy kommentaar lewer.

Alle kommentaar moet ons kommentaarreëls volg.
X