Nuwe tegnologie gee ʼn stem aan mense wat hul spraak verloor het

SPRAAKGOLWE

Nuwe tegnologie gee ʼn stem aan mense wat hul spraak verloor het

Neurowetenskaplikes het ’n dekodeerder ontwikkel wat breinaktiwiteit in sintetiese spraak kan omskakel, skryf ELSABÉ BRITS. Dit is die eerste stap in nuwe tegnologie wat mense wat nie meer kan praat nie, soos ná beroerte of degeneratiewe breinsiekte, woordvlerke sal gee.

KENNERS het vir die eerste keer daarin geslaag om breingolwe wat met spraak verband hou regstreeks om te skakel in klankseine, en daarna sinne. Daarvoor het hulle ’n senuweenetwerk ontwerp, wat die seine dekodeer en omgeskakel het na “bewegings” van die lippe, tong, kake, en larinks.
Daarna het dié virtuele lariks sinne gepraat danksy kunsmatige intelligensie...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Die meeste van ons artikels is slegs vir ons intekenaars, maar hierdie een is gratis solank jy registreer.

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vrae of probleme?
E-pos hulp@vryeweekblad.com of skakel 0860 52 52 00.

X