×

Ons het nuus vir jou.

Registreer gratis op Vrye Weekblad en ontvang nuusbriewe per e-pos, lewer kommentaar en meer.
Registreer nou
Covid in jou kop: Nood oor geld, oor rou, oor vrees, oor die dood

DIE ONSIGBARE PANDEMIE

Covid in jou kop: Nood oor geld, oor rou, oor vrees, oor die dood

Dis nie net koors of pyn wat jou liggaam beetpak nie. Angs, depressie en ander geestesiektes is die onsigbare pandemie wat sy tol nog lank gaan eis, skryf ROZANNE ELS.

IN sy boek Being Mortal: Medicine and what matters in the end, beredeneer die Amerikaanse chirurg Atul Gawande die mens as ’n inherente sosiale spesie. Hier gaan dit oor meer as ons afhanklikheid van mekaar of dat ons van geselskap hou. “Ons is sosiaal op ’n meer elementêre manier: om bloot as ’n normale mens te bestaan, vereis interaksie met ander mense.”

Die gevolge van Covid-19 is legio, maar dit is juis hierdie einste boublok van ons menswees wat maak dat die impak van regeringsmaatreëls om die verspreiding van die virus te beperk so verreikend is. Die geestesgesondheid van mense oor die wêreld heen ly daaronder, toon talle studies en meningsopnames, met ’n toename in mense wat depressie en angs ervaar.

Ook die langtermyn-impak van die pandemie op geestesgesondheid word in grootskaalse internasionale projekte (https://www.nature.com/articles/d41586-021-00175-z) ondersoek. Dié pandemie is immers nog lank nie verby nie, en ook: Daar lê na alle waarskynlikheid nog ’n hele paar pandemies vir die mensdom voor. Die CovidMinds (https://www.covidminds.org/?fbclid=IwAR10FGHN1xVdFWF0aSRyOoEMVLzLFA0C03_RskbBl3UPnDHpCqVFkC6ZMpk)-projek is deur 'n internasionale netwerk van wetenskaplikes begin om  die invloed van beheermaatreëls – waaronder beperkinge op vrye beweging en sosiale interaksie – op geestesgesondheid beter te verstaan. Die navorsing behels sowat 140 studies in meer as 70 lande. ..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 November af sal jy ’n subskripsie kan uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.