×

Ons het nuus vir jou.

Registreer gratis op Vrye Weekblad en ontvang nuusbriewe per e-pos, lewer kommentaar en meer.
Registreer nou
Narsiste: Is jou baas, ma, man, kind – of dalk jyself – een?

VERSKILLENDE GRADE VAN HEL

Narsiste: Is jou baas, ma, man, kind – of dalk jyself – een?

Ons ken waarskynlik almal so iemand: Amper alles wat hulle doen en sê gaan net oor hulleself of om dinge vir hulleself beter en makliker te maak. Maar om narsisme te herken is nie maklik nie, en vir ‘gewone mense’ om daarmee saam te leef kan hel wees, skryf RIETTE RUST.

HY is bewus daarvan dat ander mense emosies, behoeftes, voorkeure en prioriteite het – maar hy kan dit net nie in sy kop kry nie . . . hy empatiseer meer met sy goudvis as met sy dierbares, sê dr. Sam Vaknin, ’n Israeliese psigiater, skrywer en een van min selferkende narsiste.

Volgens die Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5) – die bybel van sielkunde – is ’n narsistiese persoonlikheidsversteuring ’n omvattende patroon van grootsheid, ’n behoefte aan bewondering en ’n gebrek aan empatie. Sommige mense het “net” narsistiese trekke. (Vir die doel van hierdie artikel sluit die woord narsisme albei grade in, tensy anders vermeld.)

Donald Trump, oudpresident van die VSA, is waarskynlik die bekendste narsis. Hy is groot en luid. Alles rondom hom blink en dra sy naam. “Wys my iemand sonder ’n ego en ek wys jou ’n verloorder,” het hy al gesê...

Slegs Vrye Weekblad-intekenaars kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud. Daar is ’n spesiale tarief vir pensioenarisse.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Het jy ’n intekenbewys? Gebruik dit nou.

Vrae of probleme?
E-pos hulp@vryeweekblad.com of skakel 0860 52 52 00.

Speech Bubbles

Om kommentaar te lewer op hierdie artikel, registreer (dis vinnig en gratis) of meld aan.

Lees eers ons Kommentaarbeleid voor jy kommentaar lewer.

Alle kommentaar moet ons kommentaarreëls volg.
X