Ons is die dooies

NOTISIE UIT DIE DIASPORA

Ons is die dooies

Die Britte se gekla irriteer hom, skryf JOHN McCABE, maar as daar een ding is waarvoor hy hulle bewonder, is dit hoe hulle hul gesneuweldes eer.

  • 28 Mei 2021
  • Klubhuis
  • 5 min om te lees
  • Artikel 23 van 28
  • John McCabe

OM so tussen die Britte te bly is nogal 'n belewenis, veral wanneer ek dink aan my oupas wat hulle hand en tand beveg het gedurende die Anglo-Boereoorlog. My oupa het sy gesneuwelde pa onder die Tommies se vuur van die slagveld gedra en dit oorleef met 'n skoot deur sy hoed. Ouma het die hoed saam met hom begrawe.

Die Britte kan my vreeslik irriteer, want hulle ken van kla. As dit nie oor die NHS (die nasionale gesondheidsdiens), die Royal Mail en die treine is nie, is daar iets anders. En natuurlik die weer. Ek moet sê daar stem ek nogal saam, hoewel 'n mens maklik van die winter vergeet as die pragtige affodille die hele land so geel inkleur in die lente. Op lang someraande waar ons almal buite sit met 'n kelkie chianti in die hand, voel ons amper of die Kaap weer Hollands kan wees.

Maar daar is een ding waarvoor ek die Britte bewonder – en as ek Oupa se hoed geërf het, sou ek dit vir hulle afgehaal het.  Ek kan dit nie beter stel as John Mackinlay nie in sy uitstekende bespreking van die grasie en prag van veldbegraafplase van vervloë oorloë, getiteld A British Way of Remembering. (https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/03071847.2010.530518)..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.