Die veelsydige, geurige en digterlike ui

KOS EN KOSMOS

Die veelsydige, geurige en digterlike ui

FREDERIK DE JAGER het digterlike woorde nodig om die deugde van die ui te besing en in drie geregte te benut. Hy maak Franse uiesop, uieblatjang en 'n Griekse uiepastei.

DIE sjef was ’n plomp mannetjie met ’n rooi gesig uit ’n storieboek. Een van ons troepe, ’n sluwe, donker sening van ’n seun, was listig genoeg om hom te bevriend. Die aand toe hy ons die eerste keer die kombuis laat insluip, was dit duidelik op hoeke bene hierdie onwaarskynlike vriendskap loop. Sluu, ver van onooglik, het openlik met hom geflankeer.

Ballerina – want so wreed was gewapende tieners met hul naamgewing – het soos ’n kat gekrink onder die aandag. Hy was die kok van die army-plaas, maar sý daaglikse brood en botter was argwaan en hoon wanneer hy daagliks bollings kos wat aan elke beskrywing mank gaan op ons varkpanne neerplak. Hy was geen sjef nie, maar net ’n ongelukkige troep wat uit die ry gepluk is omdat hy stadig was en aangesê is om vir tweeduisend man te kook.

Maar hy kon een ding lekker maak, en ’n paar uie uit die kis sou nie gemis word nie. Op die groot kookplaat van die battaljonskombuis braai daai man in die donker uur vir ons viertal uie wat jou net-net nie meer na jou ma laat verlang nie. Goudbruin van die Marmite-brandsel op die plaat, slap soos wurmpies die stringe ui, soet van die karamel, en geurig van belofte...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.