×

Ons het nuus vir jou.

Registreer gratis op Vrye Weekblad en ontvang nuusbriewe per e-pos, lewer kommentaar en meer.
Registreer nou
Rooi wyn, rooi gesigte en rooi tamaties

FYNPROE

Rooi wyn, rooi gesigte en rooi tamaties

NETTIE PIKEUR vertel van 'n geleentheid waarby onder meer 'n vreemde Griekse wyn blind geproe is, en van die eend in lemoensap, somertamatiesop en groenbone met 'n Griekse sous wat voorgesit is. Hierdie heerlike artikel het oorspronklik in Vrye Weekblad van 29 Januarie 1993 verskyn.

DIT was weer een van daardie magiese aande wat jou na jou asem laat snak: net anderkant Stellenbosch op die Klapmutspad, 'n plaas wat afloop na 'n groot ou dam met 'n eiland en 'n pont om jou soontoe te bring, 'n wankelrige dek met 'n kaai, 'n potblou hemel met 'n sekelmaan en die aandster wat oor een maand in sy waai sal lê wanneer die vastyd vir die Moslems van oor die hele wêreld heen begin.

Daar was nie Islamse mense tussen ons nie, want ons het wyn geproe. Ai, dit was nou lekker en moeilik en snaaks. Want ons het blind geproe. Dis g'n wynrubriek dié nie, maar wyn is 'n onafskeidbare deel van ons samesyn en kos – en blinde proeë is 'n groot gelykmaker. Daar was wynmakers, plaaslik en van oorsee, en die wyn is geskink met 'n lappie om die bottel, sodat jy moes proe en self vasstel van watter land, druif, streek en jaar die wyn is.

Boy, was daar rooi gesigte. Die ouens – en vroue – is kenners, hoor, and they got it wrong. Een vreemde rooi wyn blyk toe Grieks van oorsprong te wees en 'n jong Franse wynmakertjie wat 'n stint hierdie parstyd doen, het sy gesig van verleentheid weggesteek. Hy het as wynmaker in die einste Griekse wynmakery in die Peloponnesus gewerk, en hy had g'n benul wat die wyn was nie. Mens moet weI sê, daai Griekse wyn was so sleg gemaak en gebottel dat dit waarskynlik op die lang reis hiernatoe sommer vergaan het...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 November af sal jy ’n subskripsie kan uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.