×

Ons het nuus vir jou.

Registreer gratis op Vrye Weekblad en ontvang nuusbriewe per e-pos, lewer kommentaar en meer.
Registreer nou
’n Baber in die bad

DIE ONBEDOELDE BRANDSTIGTER EN ...

’n Baber in die bad

Natuurlik sal ’n vis wat ’n brand veroorsaak by ’n skryfkursus poëties geïnterpreteer word. TOM DREYER vertel van die indrukke en invloede wat hy in Iowa beleef het.

  • 06 Mei 2022
  • Vrye Tyd
  • 6 min om te lees
  • Artikel 11 van 28
  • Tom Dreyer

DINK jy aan die staat Iowa, sien jy uitgestrekte mielielande en bebaarde mans in Dodge-bakkies met elmboë deur die ruite. ’n Onwaarskynlike plek vir letterkunde, maar hier het ek in 2007 die International Writing Program bygewoon. Min mense weet dat woorde hier eintlik geiler as mielies stoel en dat die stad Iowa City maar die derde Unesco-Wêreldstad vir Letterkunde is. Net Edinburg en Melbourne het hom voorgespring en met skrywers soos Robert Burns en Peter Carey kan ’n mens die Skotte en Australiërs seker ook maar hul plekke gun. Maar ja, ’n wafferse optog van Amerika se voorste skrywers se lewenspaadjie het deur Iowa City geloop: Kurt Vonnegut, Flannery O’Connor, John Irving, Wallace Stegner, om enkeles te noem. Raymond Carver en John Cheever het albei daar klas gegee.

Toe my aanvaardingsbrief kom, moes ek my letterlik knyp oor die vooruitsig om my in dieselfde kamers te bevind waar hulle hul ding gedoen het. En bes moontlik sou ek ook een of twee van hul watergate te sien kry, want skryf was nie hierdie manne se enigste gawe nie. Van my helderste herinneringe aan Iowa City is mense wat aan my plekke uitwys waar Carver in sy dronkenskap van trappe of stoepe afgeval het of sy bewussyn in blombeddings verloor het.

Toe ek ná ’n dag en ’n half op vliegtuie en lughawens by die Iowa House Hotel inteken, was letterlik die eerste mededeling aan my dat Cheever op sy dag in ’n kamer op dieselfde vloer gewoon het. Weliswaar vermoed ek dit was ’n kamer met ’n uitsig oor die mooi ofskoon besoedelde Iowa-rivier wat voor die hotel verbyswaai, eerder as die bot baksteenmuur wat my begroet toe ek my gordyne ooptrek. Tog, dit was verkwiklik om daar te wees, en terwyl die gang liggies om my vervorm soos voor die driewielfiets op die geometriese tapyt van The Shining se Overlook Hotel, het ek en my vlugtamheid die grondvloer gaan verken, die kafeteria, die terras by die rivier...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 November af sal jy ’n subskripsie kan uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.