Nommoa: Die Kaap se gedugte guerrilla-krygsheer van ouds

VRYHEIDSVEGTER

Nommoa: Die Kaap se gedugte guerrilla-krygsheer van ouds

Vir die Kompanjiesoldate aan die Kaap was hy Doman, die Khoikhoi-tolk, maar 356 jaar later herdenk ons sy nalatenskap as die vryheidsvegter Nommoa. JEREMY VEAREY vertel hoe dié kryger in Batavia, pleks van te verhollands, soos Van Riebeeck wou hê, die vyande se kwesbaarheid ontdek het.

IN Doman en Garabinga se krygskamp aan die voet van die Steenberge agter Tafelberg wag hulle nou al twee dae dat dit begin reën. Maar hulle woel nou al langer as dit hier, kovert besig om die getallesterkte van die vryburgers op hul plase en die Kompanjiesoldate by die karige Coornhoop-skansie op pad na die hoofteiken te verken. Dit sal hulle maklik met hul omtrent 300 krygers kan oorrompel, want die meeste vryburgers het al vroeër met hul vee na die Fort in Tafelbaai ontvlug...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Die meeste van ons artikels is slegs vir ons intekenaars, maar hierdie een is gratis solank jy registreer.

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vrae of probleme?
E-pos hulp@vryeweekblad.com of skakel 0860 52 52 00.

X