Ou truuks in nuwe aanslag teen regbank, vervolgingsgesag

REGTERS PERSOONLIK AANGEVAL

Ou truuks in nuwe aanslag teen regbank, vervolgingsgesag

In die aanloop tot die komende strafregtelike vervolging van 'n paar prominente politici en amptenare het die ou KGB-strategieë van kompromat en dezinformatsiya nou voluit deel van ons politieke kultuur geword, skryf MAX DU PREEZ.

KOMPROMAT is kort vir “kompromiterende materiaal” wat oor opponente voorberei en versprei word om hulle te diskrediteer. Dezinformatsiya is waninligting, dossiere of materiaal met brokkies waarheid wat 'n valse narratief oor 'n saak of 'n groep versprei.

Tydens die Koue Oorlog het die KGB spesiale afdelings gehad wat dié bedrywighede bestuur het. Die CIA en MI5 het self ook soms van die tegnieke gebruik gemaak. Dit was voor sosiale media 'n werklikheid geword het.

Facebook en Twitter is amper ontwerp om kompromat en dezinformatsiya te fasiliteer. Die wigte en teenwigte van hoofstroommedia is afwesig en plegers van dié praktyke kan anoniem bly en die gevolge van die valshede ontvlug. Die Kremlin is wéér die spesialiste daarvan en gebruik dit om in ander lande se politieke prosesse in te meng...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Die meeste van ons artikels is slegs vir ons intekenaars, maar hierdie een is gratis solank jy registreer.

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vrae of probleme?
E-pos [email protected] of skakel 0860 52 52 00.

X