ANC kan nie bekostig om Ramaphosa te vervreem nie

TER WILLE VAN OORLEWING

ANC kan nie bekostig om Ramaphosa te vervreem nie

Hoe lyk pres. Cyril Ramaphosa se kans op politieke oorlewing? Dis maklik om te dink dat sy politieke rakleeftyd bedreig word, maar hy is tans die enigste politikus in Suid-Afrika wat op sy eie kan wegbreek van sy party en ’n wesenlike kans het om ’n nasionale verkiesing teen die ANC te wen, meen PIET CROUCAMP.

EK kan nie nou dink aan ’n nasionale leier of president wie se ondergang so druk bespreek is in die eerste momente van sy verkose ampstermyn as Cyril Ramaphosa s’n nie. Soos Mail & Guardian onlangs berig het, is hy die leier van ’n party in krisis. Dit is nie ’n omstrede punt om te maak dat die ANC ’n instelling deurtrek van korrupsie geword het nie.

Byna 50% van die lede van die nasionale uitvoerende komitee (NUK) van die ANC behoort gevra te word om hulself aan die nasionale vervolgingsgesag (NVG) te verduidelik. Die sogenaamde topses in Luthulihuis is eintlik maar ’n politieke skandvlek op die bevrydingsparty, en soos Max du Preez ’n week gelede in hierdie koerant aangedui het, is daar nie werklik ’n sterk, betroubare en eerbare kern in die kabinet om die verantwoordelikheid van leierskap met Ramaphosa te deel nie.

Onder hierdie omstandighede is dit maklik om te dink dat Ramaphosa se politieke rakleeftyd bedreig word. Die uitgestelde mosie van wantroue in die nasionale vergadering is ’n voorstel van die ATM-gemeente, waarskynlik op aandrang van die politieke aspoester Mzwanele Manyi. Maar die ontydige vervlakking van die voorstel is eintlik benede die waardigheid van Ramaphosa, so ondenkbaar as wat dit sou wees vir Nelson Mandela en Thabo Mbeki. Dit is iets waarmee die presidentskap van ’n politieke struikrower soos Jacob Zuma geassossieer word. Thandi Modise het blykbaar vir ’n bekende Afrikaanse politieke ontleder gesê sy vermoed – of weet – dat die mosie van wantroue in die president via die ATM vanaf Supra Mahumapelo en Ace Magashule kom. Ek vermoed sy is reg. Praat van lewe in ’n vark blaas...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.