Zondo-kommissie: Dis tyd om oor Zuma se advokate te praat

EDEL(VER)AGBARE?

Zondo-kommissie: Dis tyd om oor Zuma se advokate te praat

Advokate het ’n professionele plig om kliënte weg te lei van laakbare optrede, nie om hulle te help om die oppergesag van die reg te skend nie, skryf PIERRE DE VOS.

DIE Konstitusionele Hof het verlede week beslis dat oudpres. Jacob Zuma “laakbaar” opgetree het in sy onderhandelinge met die Zondo-kommissie van ondersoek na staatskaping én ’n kostebevel teen hom uitgereik. Zuma se afkeurenswaardige gedrag is deels deur sy regspan, onder leiding van adv. Muzi Sikhakhane, moontlik gemaak. Dit laat vrae ontstaan oor die etiese en regsverpligtinge van advokate wat invloedryke kliënte verteenwoordig en wie se regstrategie bepaal word deur die verontagsaming van die reg, 'n direkte skending van die oppergesag van die reg.

Adv. Kemp J. Kemp, bekend omdat hy Zuma in sy verkragtingsverhoor verteenwoordig het en Zuma se “Stalingrad-strategie” toegepas het om aanspreeklikheid vir sy beweerde betrokkenheid by korrupsie te help vermy, is onlangs oorlede. Kemp is wyd (en met reg) vir sy briljante regsbrein geprys, maar sy twyfelagtige etiese hantering van Fezekile Kuzwayo, die oorwinnaar en klaer in die Zuma-verkragtingsverhoor, is in die algemeen goedgepraat. Soos Redi Tlhabi voorheen opgemerk het, Kemp was “meesterlik – en ek bedoel dit nie as ’n kompliment nie – in sy skaamtelose uitbeelding van Fezekile Kuzwayo as ’n slet”.

Diep gewortelde seksisme..

Slegs Vrye Weekblad-intekenare kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.