As jy deel van iemand se village word

DIE PAKKIE

As jy deel van iemand se village word

Dit was haar keuse om vroegdag ’n kind te loop kry. Tiener. Swanger. Pakkie. Jy het jou bed gemaak, sê haar ma. Slaap daarin. Jy wil jou studie opskop. Tou opgooi lyk na genade. ‘Maar dan. Somtyds, weet jy, somtyds it only takes a village.’ ANASTASIA DE VRIES vertel.

DIT is anders nou. Sy in haar voorhuis, stipstarend na die skermpie van haar foon. Sy wil haar meisiekind se naam nie mis nie. Ook nie dié van haar vriende nie. Sy is al vroeg weg, haar dogter. Kampus toe. Toga en skouerband oor die arm; masker, sanitizer, toegangspermit. Virus of te not, sy en haar vriende sal hul graadsertifikaat met hulle eie hande loop afhaal. In die volle regalia wat ’n graduandus toekom.     

Sielige affêrings, praat sy met haarself. Die deeske dae se gradeplegtighede. Maar dit kan nie anders nie. Die Virus het alles kom anders maak. Iewers in leë geboue spreek rektore en kanseliers en dekane blikkerige spookwoorde die virtuele ruimte in. Mog het troffe. Haar dogter se naam vliet verby. Drie sekondes. Sy sug. Hulle sal dit nie ken nie. Die vreugdekrete, die gefluit en voetestamp en gedans wanneer die naam van jou kind of ’n kind van jou plek uitgeroep word. Alles het te anders kom word.  

Pieng, sê haar foon. Pieng. Pieng-pieng-pieng. Die foto’s van jillende jongmense in swart togas en skouerbande in die kleure van hul fakulteit stroom in. Lawwe foto’s van barette wat die lug ingegooi en agterna gespring word. Foto’s van jongmense met hulle se pampiere voor hul bors of hoog bo hul kop. ’n Hele paar van haar dogter, in toga en skouerband, baret op die kop, nog foto’s in die rok wat maande voor die tyd al op bêrekoop uitgesit is. Haar matriekjuffrou het die skoene met die hoër as hoë hakke geskenk...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.