×

Ons het nuus vir jou.

Registreer gratis op Vrye Weekblad en ontvang nuusbriewe per e-pos, lewer kommentaar en meer.
Registreer nou
Die staat tender vir welvaart-moeilikheid

DIS DIE MEDEDINGENDE EKONOMIE, KADER!

Die staat tender vir welvaart-moeilikheid

PIET CROUCAMP is moerig oor die ANC-regering, die meester-patronaat, se ekonomiese houding wat swart entrepreneurs ontmoedig, ontwikkeling beperk en eindelik tot 'n verrotte staat oor 'n dekade kan lei. Dit terwyl 'n bekwame staat juis belangrike eerste sooie vir ontwikkeling moet spit.

EK verstaan die wantroue van die ANC-regering jeens internasionale finansieringsinstellings en so ook jeens die sogenaamde Westerse politieke ekonomieë. Internasionale handel gaan primêr oor mag en skaal, en om mededingend te wees kan 'n haas onbegonne taak wees vir entrepreneurs en besighede in ontwikkelende ekonomieë.

Die ekonomiese speelveld is bloot nie gelyk vir sakemodelle en entrepreneurs in die Suidelike Halfrond nie. En selfs dan is daar dikwels pogings deur sowel die staat as kapitaaleienaars in die Noordelike Halfrond om markte te manipuleer tot voordeel van die meer kapitaalkragtige industrieë, ten koste van ontwikkelende ekonomieë of besighede met balansstate wat aansienlik meer gekompliseerde uitdagings het.

Dit is nou indien die feit geïgnoreer word dat Westerse ekonomie dekades lank die apartheidstaat se verdrukking van meerderheidsregte gekondoneer het met 'n diplomatieke stilte of deur normale handelsbande in stand te hou wat van swart Suid-Afrikaners goedkoop arbeid in 'n onderdrukkende politieke bestel gemaak het. Kapitalisme of die vryemark-ekonomie verdien die skeptisisme van bevrydingsbewegings. Vir die meeste arm mense in dié land is die veronderstelde vooruitsig van ekonomiese groei wat eers gewortel moet word vóór werksgeleenthede 'n werklikheid sal word, nie 'n geloofwaardige teorie nie.  ..

Slegs Vrye Weekblad-intekenaars kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud. Daar is ’n spesiale tarief vir pensioenarisse.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Het jy ’n intekenbewys? Gebruik dit nou.

Vrae of probleme?
E-pos hulp@vryeweekblad.com of skakel 0860 52 52 00.

X