Hoekom ’n Marshall-plan nie vir SA sal werk nie

VYF REDES

Hoekom ’n Marshall-plan nie vir SA sal werk nie

Amerika se enorme Marshall-hulpprogram was gerig op ekonomiese herstel in Europese lande ná die Tweede Wêreldoorlog. So ’n plan vir Suid-Afrika sal vereis dat te veel dinge reg moet loop, wat dit hier byna onmoontlik maak, skryf ISMAIL LAGARDIEN.

IN een van sy skuimbek-tirades in Oktober verlede jaar het Julius Malema, leier van die EFF (ek veronderstel aan wit mense), gesê: “Vir hulle apartheid, vir hulle verkragting, vir hulle moord. Wanneer hulle om verskoning vra, moet hulle dit op die Afrika-manier doen. Ons het beeste nodig … ’n sinoniem vir geld. Hulle moet ons biljoene en biljoene betaal.”

Al wat wit mense dus volgens Malema hoef te doen, is om “biljoene en biljoene te betaal”. Die beter engele onder ons sal waarskynlik hierdie stelling sien vir presies wat dit is: die opruiende retoriek van ’n man wat daarop floreer om die emosies van ontevrede mense te manipuleer.

Dieper vrae moet gevra word. Onder die eerste hiervan is: Wat presies sal met die “biljoene en biljoene” gedoen word? Buiten dat dit bloot die sakke van die elite sal vul (Europese regerings het oor die afgelope ses dekades en meer biljoene en biljoene na Afrika gestuur), moet daar ’n formele, gestruktureerde en doelgerigte plan wees om besteding te bestuur indien daardie “biljoene en biljoene” wel oorhandig word...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.