De Klerk en Ramaphosa – anders en tog eenders

OORVLEUELENDE DILEMMAS

De Klerk en Ramaphosa – anders en tog eenders

Dit klink dalk vergesog om die omstandighede rondom FW de Klerk se presidentskap met die stand van sake rondom Cyril Ramaphosa s'n te vergelyk. Maar nie as jy ’n bietjie dieper in hul sekuriteits- en politieke dilemmas delf nie, skryf ISMAIL LAGARDIEN.

OP sommige maniere word pres. Cyril Ramaphosa tans deur byna dieselfde uitdagings in die gestig gestaar as FW de Klerk toe hý in 1989 president geword het. Ek moet vinnig byvoeg dat ek geen morele gelykheid impliseer nie en die uiters verskillende maatskaplike en historiese omstandighede ten volle besef.

Sowel Ramaphosa as De Klerk is binne spesifieke historiese kontekste oënskynlik belas met sekurokrate wat danksy hul onderskeie voorgangers hul poste bekom het. Vandag kan hulle nie almal op vertrou of staatgemaak word om die land vorentoe te help beweeg nie, want hulle is aan die kant van politieke opponente wat die president as ’n verraaier beskou. Dieselfde was op De Klerk se bewindstyd van toepassing.

Ramaphosa moet met sekurokrate onderhandel wat wesenlik lojaal teenoor oudpres. Jacob Zuma is en alles wat saam met Zuma kom. Hulle meen veral dat hy, Ramaphosa, ’n verraaier is wat die Afrikane gekul het. De Klerk moes weer sekurokrate hanteer wat hy van PW Botha geërf het, en die Konserwatiewe Party (KP) wat hom as ’n verraaier van die Afrikanervolk beskou het...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.