Grondhervorming-wors peul stadig uit ons politieke meule

NUL OF GEEN VORDERING?

Grondhervorming-wors peul stadig uit ons politieke meule

Dinsdag 7 Desember is Dingaansdag vir Artikel 25 van die Grondwet, skryf PIET CROUCAMP. Hoewel 'n wysiging onwaarskynlik is, is die debat daaroor nog lank nie verby nie.

NÁ byna vier jaar se nasionale gewroeg gaan die voorgestelde wysiging om die onteiening van grond in Suid-Afrika te bespoedig – en seker ook die hele idee van grondhervorming – in die wetgewer dien. Die ANC het ’n tweederdemeerderheid nodig om die wysiging op die wetboeke te kry. Soos die Engelsman sou sê, daar is nie ’n snowball’s hope in hell nie.

Indien die EFF voortgaan met hul wederstrewige gedrag met die nadraai van die plaaslike verkiesings en alles opponeer wat die ANC betref, is daar geen kans dat die Grondwet gewysig gaan word nie. Wel, waarskynlik nie nou nie, maar dit vertel ons niks van die toekoms nie. Desember 2021 lyk dalk soos die einde van die pad vir die gronddebat, maar, is ek bevrees, die blik is straataf geskop en aanstaande jaar se ANC-leierskapsverkiesing gaan hierdie oeroue morele vraagstuk soos Lasarus van ouds weer uit die dood opwek.

Net weer ’n terugblik op die proses: Met die ANC se leierskapskonferensie by Nasrec in 2017 is (as ’n kompromis tussen die twee dominante faksies) besluit dat onteiening sonder vergoeding beleid behoort te wees in ’n poging om die grondvraagstuk te hanteer.  Die resolusie wat as deel van die politieke kompromis aanvaar is, het nié verwys na ’n wysiging aan die Grondwet nie. Dit was net ’n beleidsbesluit...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.