×

Ons het nuus vir jou.

Registreer gratis op Vrye Weekblad en ontvang nuusbriewe per e-pos, lewer kommentaar en meer.
Registreer nou
Moenie paniekerig raak nie: SA is (nog) nie ’n mislukte staat nie

NADER AAN DIE AFGROND

Moenie paniekerig raak nie: SA is (nog) nie ’n mislukte staat nie

Waarskuwings die laaste tyd dat Suid-Afrika op pad is om 'n mislukte staat te word, onder meer van Dondo Mogajane van die tesourie, het mense laat skrik. Ons is wel op die verkeerde pad, maar ons is nog nie heeltemal daar nie, skryf ROB ROSE.

AS die tesourie 'n rand gehad het vir elke keer as iemand Suid-Afrika as 'n mislukte staat beskryf, sou Eskom se skuld op nul gestaan het. Dis 'n frase wat nogal baie rondgegooi word, meestal deur diegene wat apatiese beleidmakers wil wakker skud of wat ongelukkig genoeg was om met een van die skeppings van Fikile Mbalula se departement in aanraking te kom, soos die onbruikbare eNatis-lisensiestelsel.

Dis meestal 'n oordrywing om van Suid-Afrika as 'n mislukte staat te praat. In vergelyking met sê maar Venezuela, Noord-Korea of Eritrea kan ons darem nog belasting invorder, word die regering grootliks as legitiem gesien (hoewel dit ook besig is om af te neem), en kan ons nog die landsgrense beskerm. 

Maar verlede week het die wenkbroue gelig toe die persoon wat hierdie waarskuwing geuiter het niemand anders was nie as Dondo Mogajane,  direkteur-generaal van die tesourie. Hy het by 'n Deloitte-bespreking oor die begrotingsrede gesê: “Die dinge wat 'n mislukte staat definieer is besig om te wys, waar ons nie omgee oor die armes en om hulle lewe beter te maak nie"...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 November af sal jy ’n subskripsie kan uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.