Kameraad Putin en gewone Russe se psige

PUTIN SE MENSE

Kameraad Putin en gewone Russe se psige

Dit gaan sy verstand te bowe hoekom Vlad gedink het hy sal graag ’n ballet wil bywoon, skryf PIET CROUCAMP oor ’n niksvermoedende reis na Moedertjie Rusland. Maar hy het ook kans gekry om die Russiese psige van naderby te bestudeer en die intellektuele tradisie, sin vir geskiedenis en eervolle patriotisme het hom mateloos beïndruk.

DALK is dit nie nou die uur vir hierdie belydenis nie, maar ek was nie lank gelede nie in Rusland. Eintlik net in Moskou. My huidige sielswroeging is dat ek dit ontsaglik geniet het en mateloos beïndruk was met die Russe. Ek wil nie namens 145 miljoen mense praat nie, maar die Rusland wat Oekraïne ingeval het, is nie die mense wat ek onthou nie.

Die Russe ervaar die verlede as ’n enorme verlies aan identiteit. Hulle het ’n ryk intellektuele tradisie, ’n sin vir geskiedenis en is lief vir hulle kinders. Die eervolle patriotisme wat geweier het om toe te gee aan Adolf Hitler se Derde Ryk draal nog in die epigenetika van die Russiese psige.

My oorlede skoonpa het ’n dekade of meer gelede die trans-Siberiese treinreis tussen Moskou en Vladivostok onderneem. Sy oorwoë mening was dat die landelike Rus en die plattelandse Afrikaner ’n onverfynde sofistikasie deel wat tot hom gespreek het. Ter wille van veralgemening; dit gaan oor ’n psige van ’n vlaklêende kollektiewe skuldgevoel, die skugterheid van ’n gestigmatiseerde verlede en ’n pragmatiese aanpasbaarheid wat oorlewing onder snelveranderende omstandighede waarborg...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.