×

Ons het nuus vir jou.

Registreer gratis op Vrye Weekblad en ontvang nuusbriewe per e-pos, lewer kommentaar en meer.
Registreer nou
En toe word ‘woke’ absurd en toksies ...

ONS TRAP OP SKERWE STUKKENDE GLAS

En toe word ‘woke’ absurd en toksies ...

Ons dryf nou oor na ’n area van absurditeit deur giftige ‘wokeism’, met opsetlike weerhouding van inligting en performatiwiteit. Hoe op aarde het dit gebeur? vra ISMAIL LAGARDIEN.

SO baie van die Suid-Afrikaanse politieke ekonomie is in ’n warboel dat dit dikwels ’n mens se aandag aflei van die manier waarop sosiale verkeer skynbaar dryf na ’n toestand waar dit wat veronderstel is om goed te wees in staat gestel word om te degenereer tot ’n algemeen aanvaarde polisiëring – en verdraaiing – van hoe ons dink, praat, lees, skryf of selfs visuele kuns waardeer. Hierdie verskuiwing word gedryf deur ’n taamlik vreesaanjaende “wokeism” wat dit uiters moeilik maak om ondubbelsinnig te wees – verskuil in opsetlike obskurantisme, oftewel weerhouding van inligting, en performatiwiteit.

Dit word moeilik om nie te dink dat ons na absurditeit begin oorhel nie; waar enigiets wat goed is in ’n oogwink sleg kan word; waar noodsaaklikheid plek maak vir oortolligheid; waar dit moeilik word om tussen reg en verkeerd te onderskei, en waar die lewe betekenisloos begin voel en lyk.

Maar ons kan nie “wokeness” in sy huidige vlaag geringskat nie. Die begrip het in vroeër eeue ontstaan – die oorspronklike bedoeling was om die aandag te vestig op onreg, oorheersing, mishandeling, uitbuiting en voorregte of sosiale status wat op ’n onderduimse manier bekom is. Dink byvoorbeeld aan mikroglansmense wat beroemd is net omdat hulle beroemd is .....

Slegs Vrye Weekblad-intekenaars kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud. Daar is ’n spesiale tarief vir pensioenarisse.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Het jy ’n intekenbewys? Gebruik dit nou.

Vrae of probleme?
E-pos hulp@vryeweekblad.com of skakel 0860 52 52 00.

Speech Bubbles

Om kommentaar te lewer op hierdie artikel, registreer (dis vinnig en gratis) of meld aan.

Lees eers ons Kommentaarbeleid voor jy kommentaar lewer.

Alle kommentaar moet ons kommentaarreëls volg.
X