En toe word ‘woke’ absurd en toksies ...

ONS TRAP OP SKERWE STUKKENDE GLAS

En toe word ‘woke’ absurd en toksies ...

Ons dryf nou oor na ’n area van absurditeit deur giftige ‘wokeism’, met opsetlike weerhouding van inligting en performatiwiteit. Hoe op aarde het dit gebeur? vra ISMAIL LAGARDIEN.

SO baie van die Suid-Afrikaanse politieke ekonomie is in ’n warboel dat dit dikwels ’n mens se aandag aflei van die manier waarop sosiale verkeer skynbaar dryf na ’n toestand waar dit wat veronderstel is om goed te wees in staat gestel word om te degenereer tot ’n algemeen aanvaarde polisiëring – en verdraaiing – van hoe ons dink, praat, lees, skryf of selfs visuele kuns waardeer. Hierdie verskuiwing word gedryf deur ’n taamlik vreesaanjaende “wokeism” wat dit uiters moeilik maak om ondubbelsinnig te wees – verskuil in opsetlike obskurantisme, oftewel weerhouding van inligting, en performatiwiteit.

Dit word moeilik om nie te dink dat ons na absurditeit begin oorhel nie; waar enigiets wat goed is in ’n oogwink sleg kan word; waar noodsaaklikheid plek maak vir oortolligheid; waar dit moeilik word om tussen reg en verkeerd te onderskei, en waar die lewe betekenisloos begin voel en lyk.

Maar ons kan nie “wokeness” in sy huidige vlaag geringskat nie. Die begrip het in vroeër eeue ontstaan – die oorspronklike bedoeling was om die aandag te vestig op onreg, oorheersing, mishandeling, uitbuiting en voorregte of sosiale status wat op ’n onderduimse manier bekom is. Dink byvoorbeeld aan mikroglansmense wat beroemd is net omdat hulle beroemd is .....

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.