Hersenskimme van SA se ‘liberales’

BEKROMPE LIBERALISME

Hersenskimme van SA se ‘liberales’

Die verwagting is waarskynlik steeds dat Suid-Afrikaanse liberales en die markekonomie die fakkel sal dra na ’n toekoms van ’n oop en demokratiese samelewing gekenmerk deur gelykheid en vryheid, skryf PIET CROUCAMP. Maar hulle fiksasie op minderheidsregte en die romantisering van die vryemarkekonomie kan dalk net ten koste van die algemene belang wees.

IN die volksmond het die woorde “liberaal” en “liberalisme” nie dieselfde betekenis in Suid-Afrika, Amerika of Europa nie. Maar vir minstens die afgelope dekade is dit ’n konsep wat universeel met stigma en politieke verwyt gepaard gaan.

Die Britse skrywer en komediant Stephen Fry beskryf liberalisme as eens geassosieer met “the ability to play gracefully with ideas”. Maar hy voer nou aan “liberalism is illiberal in their demand for liberality, they are exclusive in their demand for inclusivity, they are homogenous in their demand for heterogeneity”. 

Die voorstanders van liberalisme se wekroep om verdraagsaamheid is dikwels op sigself onverdraagsaam. Wat het dan skeefgeloop vir die edel oorsprong van liberale stelsels en liberale sosiale waardes?..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.