Maak nuwe wêrelde oop met nuwe tale

ONBESONGE VOORDELE

Maak nuwe wêrelde oop met nuwe tale

Om 'n nuwe taal te leer vervul jou nie noodwendig met wysheid nie, maar dit stel jou bloot aan 'n ander kultuur en selfs 'n ander manier van dink. ZIRK VAN DEN BERG praat oor sy eie reis met tale en gee 'n paar wenke oor hoe mens 'n nuwe taal kan benader.

EEN van die onbesonge voordele daarvan om in Suid-Afrika groot te word, is dat jy meer as een taal leer ken. Ek het dit eers besef toe ek in Nieu-Seeland aanland en mense teëkom wat net Engels kan praat, net Engelse musiek luister en net Engelse flieks kyk. Dan besef jy hoe ’n ekstra taal jou horisonne verbreed.

Om nie daarvan te praat dat my geslag Afrikaners grootgeword het met heelwat blootstelling aan Europese tale en musiek nie, en boonop met ’n affiniteit vir die musiek van Afrika. Ons ween as Jacques Brel of Serge Gainsbourg of Ayub Ogada heengaan.

’n Ander taal stel jou bloot aan ’n ander kultuur en selfs aan ’n ander manier van dink. Ek onthou toe ek op Ikeys was, vra ’n Zimbabwiese medestudent my eendag in verwondering of ek weet van daardie lelletjie wat agter in jou keel hang. In Afrikaans het ons in die volksmond die woord kleintongetjie, en ek wonder hoeveel die gebrek aan ’n alledaagse Engelse ekwivalent tot my pel se onkunde bygedra het...

Slegs Vrye Weekblad-intekenare kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.