×

Ons het nuus vir jou.

Registreer gratis op Vrye Weekblad en ontvang nuusbriewe per e-pos, lewer kommentaar en meer.
Registreer nou
’n Deurstopper teen die koue

HAWELOOS IN HARRINGTONSTRAAT

’n Deurstopper teen die koue

Ná die herrie oor die Kaapstadse stadsraad wat haweloses met R500 beboet omdat hulle op sypaadjies slaap, vertel HENK SERFONTEIN die verhaal van twee Hendrikke – een 'n hawelose, een 'n spoorlegger.

WANNEER ek die naam Hendrik hoor, gaan staan ek gewoonlik stil. Daar is iets bekends vir my aan die naam, so asof ek dalk ’n doppelgänger kan ontmoet. My naam, Henk, is immers 'n moderne verbuiging van my oupa Hendrik Kritzinger se naam.

Hendrik Kritzinger was nie 'n ryk man nie, en het toe ek vyf jaar oud was in Danville gewoon in 'n vierkantige rooibaksteenhuis naby 'n besige kruising. Saans het die huis se voorste stoeplig geel kringe gemaak soos op Walter Meyer se skildery op die voorblad van Marlene van Niekerk se roman Triomf. Die skynsel was so magneties dat ek my kon verbeel hoe dit saans motte aantrek, dan verbrand die vlerke tot as en sif soos die roet wat Yskor om die hoek uitspoeg, op die rooi gepolitoerde stoep neer.  

My oupa Hendrik het as spoorlegger beskermde arbeid verrig wat onder J.B.M. Hertzog vir verarmde Afrikaners geskep is...

Slegs Vrye Weekblad-intekenaars kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud. Daar is ’n spesiale tarief vir pensioenarisse.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Het jy ’n intekenbewys? Gebruik dit nou.

Vrae of probleme?
E-pos hulp@vryeweekblad.com of skakel 0860 52 52 00.

Speech Bubbles

Om kommentaar te lewer op hierdie artikel, registreer (dis vinnig en gratis) of meld aan.

Lees eers ons Kommentaarbeleid voor jy kommentaar lewer.

Alle kommentaar moet ons kommentaarreëls volg.
X