Op soek na die hart van Hannatjie van der Wat

DIS EINTLIK 'N FEES

Op soek na die hart van Hannatjie van der Wat

Hannatjie van der Wat se nalatenskap as kunstenaar is bekend aan kunsliefhebbers, maar wie was die mens agter die grensverskuiwende skilderye? BIBI SLIPPERS probeer uitvind – maar eers moet sy op die regte skoene vir die begrafnis besluit.

AS kind, dromende van die grootmenslewe, is dit die skynbare vryheid, onafhanklikheid en die reg om jou eie besluite oor elke aspek van jou lewe te neem wat aanloklik lyk. Jy kan jou nie in daardie stadium indink dat die grootmenslewe eendag sal behels dat jy moet besluit watter skoene om na ’n vreemdeling se begrafnis te dra nie.

Ek wil skryf oor die lewe en werk van Hannatjie van der Wat, die kunstenaar wat op 9 Januarie vanjaar oorlede is. Hoewel ek haar nie geken het nie, was haar naam bekend aan my. Ek word genooi om die gedenkdiens wat haar familie reël by te woon “… want dan sal jy haar milieu kan beleef,” skryf haar dogter op WhatsApp. “Dis eintlik ’n fees.”

Dis eenvoudig genoeg om meer oor haar werk uit te vind. Hannatjie was ’n gerekende kunstenaar en boonop ’n baie deeglike argivaris van haar eie werk. Haar bydrae tot die Suid-Afrikaanse kunsgeskiedenis is aanlyn en in verskeie publikasies geboekstaaf. Ek hoop dat die gedenkdiens/fees vir my iets sal openbaar van wie Hannatjie as mens was, maar eers is daar die kwessie van skoene...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.