Van Sullivan’s na Onze Jan: Die storie van ’n kranige bierbrouer

HOP-HOP-HOERA!

Van Sullivan’s na Onze Jan: Die storie van ’n kranige bierbrouer

Lawende nie-alkoholiese hopbier is iets waarmee JAN HORN in die Noord-Kaap grootgeword het, en dit het hom as volwassene ’n rukkie geneem om sy gunsteling-drankie self te kon vervolmaak, met 'n katastrofe hier en daar ...

AS jy, soos ek, in die Noord-Kaap groot geword het, is daar ’n paar dinge wat jy nooit vergeet nie; dinge wat in jou gene ingebrand is. Die een is duwweltjies – die duiwel se grasperk. Die ander een is hitte. Kom November tot Januarie en as kaalvoetkind spring jy van een graspol na die ander om jou voete nie blase te brand op die warm sand nie.

Die derde een is Sullivan’s-hopbier! Dit was ’n nie-alkoholiese bier wat deur die maatskappy Sullivan’s in Kimberley gebrou is. Die eenliterbottel het een-en-ses gekos en die dumpybotteltjie ’n sikspens. Dit was beskikbaar oor die hele Noord-Kaap en groot dele van die Wes-Transvaal tot by Potchefstroom.

As dit nie vir Sullivan’s se hopbier was nie, sou menige boer in die beginjare van die Vaalharts-besproeiingskema tou opgegooi het. Dit was die koel lafenis as jou keel kraakdroog raak op die landerye. Omdat dit alkoholvry was, kon jy drink sonder ophou. Hopbier. Familiebier. Skolerugbybier. Die groot dorslesser. Geen huis was sonder sy krat hopbier nie! ..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.