Wanneer ’n plek ween

‘IS HY DAN MANDELA?’

Wanneer ’n plek ween

Die land brand, word ek uit alle oorde ingelig. Ubuntu is murtu, kreet ’n vriendin. Die Here moet intree, saam met ’n vloedgolf versoeke: Pray4SA. Ek het nie woorde nie. Ek klou, vir al wat ek werd is, aan ’n dag van paddavissies, appels en lemoene en ’n resep vir appelpoffers wat ’n leërskare kan voed. Deur ANASTASIA DE VRIES.

EK het nie woorde nie, sê ek deesdae al hoe meer. Nie vir betogings wat die president kale “boewery” noem nie. Nie vir ’n jeukerige ou boef wat nie sy lê kan kry of in sy skuld kan val nie. Nie vir ’n jonger boef in rooi sonder filter tussen brein en mond nie. Nie vir die soveelste vriend of kollega wat in al hoe korter sarsies die stryd teen Covid verloor nie. Nie vir mense na aan jou wat in hospitale lê en sukkel om asem te haal of weer moet leer loop of weke in ’n koma is nie. Wat beteken woorde tog in ’n tyd van onuitspreeklike troosteloosheid?  

Al woorde wat nou se dae ’n lewe van hul eie in my kop kom kry, is dié wat ek vroeg Junie in die New Frame raakgelees het, twee versreëls van ’n Koerdiese digter, Bejan Matur, wat wyle John Berger in 2009 aangehaal het in sy essay oor Gasa:

A place weeping enters our sleep / a place weeping enters our sleep and never leaves...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.