Van die tjoekie na die kerk

VANNIE GAATJIE

Van die tjoekie na die kerk

Ivor Swartz was reeds op 15 in die tronk weens sy aandeel in die moord op sy ouer broer. Dié voormalige bendelid van Grabouw is nou egter ’n suksesvolle jeugprediker in Pretoria, skryf MICHÈLE MEYER. 'n Lewende bewys van sy oorlede ma se houding dat waar jy vandaan kom, nóóit moet bepaal waarheen jy op pad is nie.

HY dra onpaar sokkies en ’n rooi trui met die woorde “Liefde Wen” daarop. Sy glimlag mesmeraais. Dit skakel ’n lig om hom aan. Toe ek oorkant Ivor Swartz (36) in sy gesellige leefvertrek sit, is die ruimte om ons gebaai in die einste lig.

“Ek probee’ lewenslustig bly. Ek weet hoe vinnig kan ek na die negatiewe kant toe… ek’t net twee spaces waarin ek operate; ek’s óf extremely depressed of extremely excited oor die lewe. In die middel raak ek net stuck.”

Hy beduie dié twee ekstreme kom uit Grabouw, in die Gaatjie, noemnaam van sy grootwordbuurt. Sy pa is dood toe Ivor, die naasjongste van vyf, drie jaar oud was. Sy ouer broer, Deon (toe 17),  voer daarna tuis ’n skrikbewind. “Jy’s óf bang, heeltyd, vir jou broer, óf jy’s by die skool en dis die beste tyd van jou lewe, want jy kan droom. Vandaar my waardering vir onderwysers; daai’s ’n heilige roeping.”..

Slegs Vrye Weekblad-intekenaars kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud. Daar is ’n spesiale tarief vir pensioenarisse.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Het jy ’n intekenbewys? Gebruik dit nou.

Vrae of probleme?
E-pos hulp@vryeweekblad.com of skakel 0860 52 52 00.

X