Die daaglikse lewende hel van ’n pendelaar

UIT DIE ARGIEF

Die daaglikse lewende hel van ’n pendelaar

Soos so baie ander inwoners van Khayelitsha moes SANDILE DIKENI, ‘people's poet' van die Kaapse Vlakte, elke dag die sowat 30 km na Kaapstad per taxi aflê – ás hy een kan kry. Boonop kan so 'n rit te midde van 'n taxi-oorlog 'n saak van lewe of dood wees. Hierdie artikel het oorspronklik in Vrye Weekblad se uitgawe van 18 tot 24 Oktober 1991 verskyn.

  • 20 Oktober 2021
  • Mense & Kultuur
  • 6 min om te lees
  • Artikel 7 van 8
  • Sandile Dikeni

DIE groot probleem begin al vroegoggend. Die vraag wat in die voornemende pendelaar se slaapbenewelde brein rondstoei, is: Wanneer moet 'n mens opstaan, vyfuur, sesuur, of seweuur? Veiligheidshalwe kies jy die vroegste moontlikheid.

In die eerste paar minute op jou voete vaar jy met jou betroubaarste vloekwoorde uit teen die konsep van vervoer, met die klem op taxi en alles wat dit vergesel. As jy 'n kwaai baas het, dan mik jy ook 'n paar skelwoordjies na dié se kant toe.

Afhangende van die weer is die tog na die taxi-staanplek 'n eiesoortige ondervinding. As die weer gunstig is – selde die geval in die stowwerige en reënerige Khayelitsha – stap julle skertsend die pad af, senuweeagtig en onseker oor hoe die dag sal verloop. Dan begin die lang wag in 'n droë motreëntjie, of waaiende stof wat in jou oë waai. Daar is nie beskutting by die bushalte nie. 'n Poging om bus-afdakke op te rig het lankal misluk. Die mense het die goed gesteel om te gebruik as boumateriaal in Site C, Site V, Harari, Green Point, Macassar, of die afgryslik verarmde plakkersvoorstede...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.