ANC ná ballingskap: Skok oor ’n vreemde Suid-Afrika

UIT DIE ARGIEF

ANC ná ballingskap: Skok oor ’n vreemde Suid-Afrika

In 1990 het uitgewekenes van die ANC na Suid-Afrika begin terugkeer. Van hulle was langer as 25 jaar die land uit en het onder meer in Amerika, Moskou en Europa gewoon. Hoe was dit vir hulle om terug te wees? En wat was hulle verwagtinge vir die toekoms? AUDREY BROWN en PEARLIE JOUBERT het vir Vrye Weekblad van 19 Oktober 1990 gaan uitvind.

  • 16 Februarie 2022
  • Mense & Kultuur
  • 21 min om te lees
  • artikel 7 van 10
  • Audrey Brown en Pearlie Joubert

TERWYL ek een middag in die ANC-kantoor op Barbara Masekela sit en wag, sit ’n paar ANC-lede langs my en gesels. Hulle het so pas in die land aangekom ná 14 jaar in die buiteland. Een van hulle vertel aan die ander watter handteken om te gebruik as hy ’n taxi na Soweto wil haal.

Hy antwoord: “Dinge is te ingewikkeld – hoe gaan ons dit alles leer?" En hulle lag en spot mekaar.

Die ANC-diaspora het in 1961 begin toe die organisasie verban is. In die daaropvolgende jare het duisende mense die land verlaat. Ná die eerste groot golf in 1961 was daar weer een in die middel-1960's. Toe bars 1976 los. En in daardie jaar, en die daaropvolgende paar jaar, het duisende jongmense die land verlaat...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.