Die mensdom is toe nie inherent boos nie, toon jong historikus se boek

STERKER IN TEENSPOED

Die mensdom is toe nie inherent boos nie, toon jong historikus se boek

Sonder sterk regering – en godsdiens – sal die wêreld in anargie en barbarisme verval, want ons spesie is van nature selfsugtig, paniekerig en wreed. Dit is hoe filosowe die mensdom oor die eeue beskou het. ’n Jong Nederlandse historikus, Rutger Bregman, het dié narratief nou in sy boek Humankind: A Hopeful History op sy kop omgekeer. MAX DU PREEZ vertel meer in hierdie artikel wat oorspronklik op 5 Februarie 2021 in Vrye Weekblad verskyn het.

AAN die vooraand van die Tweede Wêreldoorlog het Winston Churchill en van sy generaals gevrees dat Londenaars in chaotiese histerie sou verval en in hulle miljoene sou vlug as Duitsland die stad begin bombardeer. Hulle het almal die boek Die Sielkunde van die Massas van die invloedryke Fransman Gustave le Bon gelees. ’n Krisis laat die mens die rug op beskawing draai, het hy geskryf.

Die Britse regering het planne om ondergrondse skuilings vir Londenaars te bou laat vaar omdat hulle geglo het die mense sou só vreesbevange wees dat hulle nie weer bogronds sou wou verskyn nie. Verskeie psigiatriese hospitale is toe eerder buite die stad opgerig.

Die bombardering het toe op 7 September 1940 begin – die Blitz. In die daaropvolgende nege maande het meer as 80,000 bomme net op Londen geval, meer as ’n miljoen geboue vernietig en tienduisende lewens geëis...

Slegs Vrye Weekblad-intekenare kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.