Twis oor eienaarskap bedreig swart gesin se 31 jaar van vooruitboer

ONGEGROND

Twis oor eienaarskap bedreig swart gesin se 31 jaar van vooruitboer

Lulama Kapa en sy vrou, Nothandekile, wil bitter graag voortgaan om van ’n plaas naby Ugie in die Oos-Kaap ’n sukses te maak, maar hulle besit nie die grond nie en het ook nie ’n huurkontrak nie, skryf ANNA MAJAVU vir New Frame.

  • 13 Maart 2020
  • Nuus & Politiek
  • 8 min om te lees
  • artikel 12 van 25
  • Anna Majavu

LULAMA Kapa (66) en sy vrou, Nothandekile (63), is opkomende swart boere. Maar hul sukses hang in die weegskaal omdat hulle nie die grond waarop hulle boer besit nie en nie ’n huurkontrak het vir die grond wat hulle al 31 jaar lank bewerk nie.  

In 1989, toe die egpaar in hulle vroeë 30's was, het hulle vir ’n wit kommersiële boer begin werk op deel vyf van Oribi Dale Farm 360 buite Ugie in die Oos-Kaap. Jare nadat apartheid tot ’n einde gekom het, het dié boer vir die Kapas gesê deel vyf word by die regering gehuur, dat hy weggaan en dat die Kapas moet oorweeg om die plaas oor te neem.

Hulle doen dit toe. Maar die afgelope tien jaar al sukkel hulle om die regering sover te kry om die huurkontrak in hulle naam oor te dra. Lulama Kapa het al die briewe wat hy al gestuur en van regeringsdepartemente ontvang het, in ’n lêer gehou...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.