Vra vir pappie oor TZ se bloed aan sy hande, Duduzane

ZUMA-MITOLOGIE

Vra vir pappie oor TZ se bloed aan sy hande, Duduzane

Oudpres. Jacob Zuma en sy seun Duduzane is besig om die geskiedenis te herskryf om sy narratief te pas. In 'n reeks uitsendings op YouTube, genaamd Zooming with Zumas, wat al deur honderde duisende mense bekyk is, vertel hy van sy dae in ballingskap en op Robbeneiland. Maar die een hoofstuk in sy lewe wat die twee nié gaan bespreek nie, is sy rol in die dood van Thami Zulu, 'n Umkhonto we Sizwe-bevelvoerder, in Lusaka in 1989. Dalk vertel dit meer van wie Zuma werklik is as enige ander staaltjie. MAX DU PREEZ het dié skandaal al 25 jaar gelede nagevors en som die getuienis op.

THAMI Zulu was die nom de guerre van Muziwakhe Ngwenya – seun van 'n prominente Soweto-familie, albei sy ouers was skoolhoofde – wat in 1954 gebore is. Hy was in 'n elite-skool in Swaziland (eSwatini) en was 'n universiteitstudent voor hy in Desember 1975 by Umkhonto we Sizwe (MK) aangesluit en die naam Thami Zulu aangeneem het.

Ngwenya was 'n welsprekende, besonder intelligente, aantreklike jong man en ewe tuis in Engels as in Zoeloe, wat hom tussen die MK-rekrute laat uitstaan het.

Die MK-bevelvoerders Joe Slovo en Chris Hani het sy potensiaal raakgesien en hom in 1979 na 'n vergadering van die Suid-Afrikaanse Kommunisteparty se sentrale komitee in Oos-Berlyn genooi, waar hy die jongste afgevaardigde was...

Slegs Vrye Weekblad-intekenaars kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud. Daar is ’n spesiale tarief vir pensioenarisse.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Het jy ’n intekenbewys? Gebruik dit nou.

Vrae of probleme?
E-pos hulp@vryeweekblad.com of skakel 0860 52 52 00.

X