Mosambiekse insurgente, huursoldate en die stryd om Mocímboa da ...

DIE SLAG VAN MOCÍMBOA

Mosambiekse insurgente, huursoldate en die stryd om Mocímboa da Praia

’n Multi-nasionale ingryping tussen die AU, die EU en die Verenigde Nasies is waarskynlik ’n oplossing in die geweldsgeteisterde noorde van Mosambiek waar ekstremiste verwoesting saai. Die alternatiewe is andersins boomskraap, skryf ERIKA GIBSON.

DIT was ’n verrassingsaanval uit die militêre teksboek wat Saterdagoggend net voor dagbreek die inwoners van Mocímboa da Praia in die verre noorde van Mosambiek wakkergeskud het. Grofgeskut, pantserkarre, strategiese regeringsgeboue in die dorp as teikens en les bes, die geratel van swaarkaliber-masjiengewere was alles deel van dié aanval wat die inwoners die bosse en met bootjies die see in laat spaander het.

Ironies is dié fynbeplande aanval geloods deur ’n skaduagtige en ekstremistiese Islamitiese groepering bekend as Al Sunnah wa Jama-ah (ASWJ), wat normaalweg eerder daarvoor bekend is dat hy gehuggies met pangas aanval en van hul slagoffers onthoof.

Saterdag se aanval op een van die sleutelhawens slegs sowat 60 km suid van Afungi was vermoedelik deels daarop gemik om juis beheer oor die stad te verkry. Dit is by Afungi waar die land se biljoen dollar se vloeibare gas uit die see gepomp en gestoor gaan word. ASWJ se aanvalle het sowat vier jaar gelede begin kort nadat die gasvonds bekendgemaak is...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.