×

Ons het nuus vir jou.

Registreer gratis op Vrye Weekblad en ontvang nuusbriewe per e-pos, lewer kommentaar en meer.
Registreer nou
Zondo moenie dat Ramaphosa skotvry afkom

STAATSKAPING SE KADER-ADDERS

Zondo moenie dat Ramaphosa skotvry afkom

Die Zondo-kommissie se meer as R1 biljoen-soeke na die waarheid en staatskaping het tot stilstand geruk, meen PIET CROUCAMP. Pres. Cyril Ramaphosa se getuienis was waarskynlik die laagtepunt van ons verwagtinge vir dié kommissie se werk en hy moet vasgevat word.

DIE leier van die land en die ANC het staatskaping erken, maar duidelik probeer om sy party se morele en institusionele aandadigheid daaraan te ontken. Wel, minstens om dit te regverdig as 'n skaakmat-situasie wat hom ontmagtig het om iets daaraan te doen. Indien alle politici die waarskynlike verlies aan politieke mag kan gebruik om verantwoordelikheid te ontduik, is die idee van 'n demokrasie natuurlik daarmee heen.

Die vraag is nou: Wat kan die bevindinge van regter Raymond Zondo wees wat ons, die publiek, nie al weet nie? Ons weet reeds die staat is deur ANC-kaders, meer spesifiek die regerende party, gekaap. As dié werklikheid Zondo se primêre bevinding gaan wees, was die enorme inspanning in openbare bekentenisse 'n futiliteit en geldmors. Die ministers het geld gesteel, die staatsondernemings is geplunder en die Guptas het burokrate en lede van die uitvoerende gesag se arms met min moeite gedraai om biljoene rande uit die staatskas na privaat rekeninge of die kattebakke van hul motors te skuif.

Ons het nie 'n kommissie van ondersoek nodig gehad om dit te bevestig nie. Die ondersoekende media het dit alles reeds baie duidelik uitgespel. Terloops, hoekom draal die vrees en indruk by my dat die ondersoekende media meer bereik het om staatskaping se troostelose besonderhede te ontbloot as wat Zondo se finale verslag ons gaan vertel?..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 November af sal jy ’n subskripsie kan uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.