×

Ons het nuus vir jou.

Registreer gratis op Vrye Weekblad en ontvang nuusbriewe per e-pos, lewer kommentaar en meer.
Registreer nou
Dokumentasie van dood: soldate wat skiet sonder gewere

BEWYSE VAN OORLOGSMISDADE

Dokumentasie van dood: soldate wat skiet sonder gewere

Wat vereis dit van die fotograwe wat ons vir 'n oomblik toegang en insig gee in die bloederige hart van konflik, soos in Oekraïne? Is een onvergeetlike foto wat 'n oorlog visueel vasvang hulle lewe werd? ELSABE PEPLER meen foto- en videomateriaal is potensieel kragtiger as werklike wapens.

DIS vroegoggend op Dinsdag 8 Maart 2022. Mense in die VSA pendel werk toe en lees hul The New York Times. Op die voorblad, bo die voulyn en net onder die mashoof, is daar 'n foto wat een sekonde in die skielike, afgryslike Oos-Europese oorlog in Oekraïne vasgryp. Gestol in tyd, vir ewig gedokumenteer.

Die leser sien vier liggame. Twee volwassenes en twee kinders, oënskynlik dood, met hul bagasie om hulle gestrooi, en enkele soldate rondom hulle op 'n brug tussen Lviv en Kyiv. Die foto is geskiet deur die oorlogfotograaf Lynsey Addario, ongeveer 15 meter van die gestorwe groepie af. Sy het vir haarself gesê (https://www.wbur.org/cognoscenti/2022/03/17/lynsey-addario-photojournalist-ukraine-russia-war-karen-list): “Ek kan nie hierdie foto neem nie. Ek moet hierdie foto neem.” Dié  gesin is deur 'n mortier raak geskiet, hoewel die biologiese pa later ongedeerd gevind is. Die man was iemand wat die ma en twee kinders probeer help het.

Verewig op film..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 November af sal jy ’n subskripsie kan uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.