×

Ons het nuus vir jou.

Registreer gratis op Vrye Weekblad en ontvang nuusbriewe per e-pos, lewer kommentaar en meer.
Registreer nou
Waarom die land se bestes die pad vat – en wat ons daaraan kan ...

STOOT EN TREK

Waarom die land se bestes die pad vat – en wat ons daaraan kan doen

Suid-Afrika het oor die jare baie plaaslike talent aan ander lande afgestaan. Dis nie net weens stootfaktore soos die trae ekonomie, swak bestuur en hoë vlakke van misdaad nie – meer ontwikkelde ekonomieë elders bied eenvoudig beter geleenthede op ’n groter skaal, skryf BRUCE WHITFIELD.

DIE invloedryke 19de-eeuse ekonoom Thomas Malthus het gesê grootskaalse emigrasie impliseer ongelukkigheid van een of ander aard in die land waaruit mense trek. Maar dikwels is die rede eenvoudig dat daar elders beter geleenthede is, en hiervan kan verskeie Suid-Afrikaans-gebore entrepreneurs wat hul fortuin in die VSA gaan maak het, getuig.

Die beste voorbeeld is Elon Musk, die uitvoerende hoof van Tesla en SpaceX. In 2021 het hy die rykste persoon ter wêreld geword, hoofsaaklik danksy ’n toename in die waarde van sy aandele in die motorvervaardiger Tesla, en was hy meer as $300 biljoen werd. Selfs nadat Amerikaanse aandele vanjaar gesukkel het, is hy steeds sowat $212 biljoen werd.

Verlede jaar is Musk deur die tydskrif Time as sy Persoon van die Jaar aangewys – ’n vreemde keuse gegewe die wetenskaplikes wat gehelp het om die ergste gevolge van die mees verwoestende pandemie in ’n eeu te verlig deur entstowwe in ’n rekordtyd te ontwikkel. Maar die redakteurs se keuse, soos hulle sê, is finaal...

Slegs Vrye Weekblad-intekenaars kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud. Daar is ’n spesiale tarief vir pensioenarisse.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Het jy ’n intekenbewys? Gebruik dit nou.

Vrae of probleme?
E-pos hulp@vryeweekblad.com of skakel 0860 52 52 00.

Speech Bubbles

Om kommentaar te lewer op hierdie artikel, registreer (dis vinnig en gratis) of meld aan.

Lees eers ons Kommentaarbeleid voor jy kommentaar lewer.

Alle kommentaar moet ons kommentaarreëls volg.
X