Dink ’n bietjie verder as jou adamsappel

DINSDAG MET MERCY KANNEMEYER

Dink ’n bietjie verder as jou adamsappel

MERCY KANNEMEYER wonder waar sommige mans se vermetelheid vandaan kom.

Image: ANGELA TUCK

MANS is darem maar ’n vreemde spesie. Die afgelope maand het ek ’n paar onderonsies met mans gehad wat my hard aan die dink gesit het. Hierdie is nie een van daai “men are trash”-tipe skryfstukke nie; ons spaar daai debat vir ’n ander tyd. Hierdie is een van daai skryfstukke waar ek wonder waar sommige mans se audacity vandaan kom.

Onderonsie 1:

In ’n kuierplek hier in Linden kom ’n ou na ons tafel toe oorgestap. Ek en ’n vriendin drink ’n koffie, en hier wil die man geselsies aanknoop. Hy sê hy’t dit nie bedoel nie, maar hy het dele van ons gesprek afgeluister. En hy wil net gou vir ons sê dat ons bietjie wyer oor die hele ding moet dink. Leser, weet jy waaroor ek en my vriendin gesels het? Nipple piercings! En hier wil die vreemde man vir ons kom vertel dat nipple piercings tot borskanker kan lei. En hy kon sommer hoor aan ons gesprek dat nie ek of my vriendin kinders het nie, want hoe sal ons ons babas borsvoed as ons nipple piercings het. The audacity.

Onderonsie 2:

Op pad werk toe. My Uber-bestuurder se GPS-stem is dié van ’n man. As iemand wat nie bestuur en gereeld ’n GPS gebruik nie, het ek darem geweet dat ’n mens jou GPS se aksent kan verander. Ek het nie geweet dat ’n mens ’n manstem kan kies nie. Ek vra die bestuurder hoekom is sy GPS ’n man. Hy sê vir my vroue se stemme is soms te high-pitched en hy kan dit nie verdra nie. Ek, met my high-pitch-stem, bly toe maar stil. Die bestuurder hou aan met praat. Die enigste vrouestem wat hy wil hoor, is sy vrou s’n. Vroue met skril stemmetjies is ’n steurnis. Mans ken in elk geval meer van rigting, so as hy die vrouestem-GPS aansit, verdwaal hy. As dit daai oggend nie vir die reën was nie, sou ek die bestuurder gevra het om my en my stem eerder net daar in die middel van die pad af te laai.

Onderonsie 3:

Weer op pad werk toe. My Uber-bestuurder het ’n ANC-T-hemp aan. Enough said.

Onderonsie 4:

In die tou by Pick n Pay staan ’n man agter my. Hy komplimenteer die rok wat ek aanhet en sê: “It’s very different. Almost all the women in Joburg dress half naked, so it’s nice to see someone with a long dress.” Hy gaan toe verder en vertel my dat my man seker nooit hoef te dink dat ek hom eendag gaan verneuk nie, want hy kan sommer sien ek is ’n baie beskeie vrou. Ek kon nie vinnig genoeg vir my goedjies betaal en uit die winkel uit hol nie.

Onderonsie 5:

In ’n Zoom-vergadering onderbreek ’n kollega (’n man) my die hele tyd. Nou julle weet mos ek is nie een vir konflik nie en bly toe maar stil. Op ’n kol wil die onderbreker weet hoekom ek so stil is. Ek sê toe ek is stil, want hy bly my onderbreek. Hy’t dit nie agtergekom nie, dalk moet ek volgende keer maar net ’n bietjie harder praat.

Image: ANGELA TUCK

Julle. Dit wil vir my voorkom asof sommige mans nog nooit gevra is om stil te bly, bietjie te luister, verder as hulle adamsappels te dink of om net hulle opinies vir hulleself te hou nie. Die audacity van sommige mans is ook seker ’n manier om te overcompensate vir hulle gebrek aan denke (ek wil hier eintlik sê gebrek aan intellek, maar netnou sê ’n man weer vir my ek hou my slim). Sommige mans dink seker ook hulle is tot alles in staat deur die patriargie wat vir hulle die krag gee. Een van my vriendinne sak ewe droog af: “Audacity is at an all-time high these days,” so ons met ons lang rokke en skril stemme sal moet ligloop en op die uitkyk wees vir mans met ’n vermetelheid wat genoeg is om enigiemand tot sterk drank te dryf.


vandag wil ek vaar soos ’n skip
oor blou deinings,
wieg soos die meeue in die wind,
woel soos ballonne
wat vrygelaat is by ’n kinderpartytjie,
soel en soepel en swewig en snoesig
soos die oggenddou,
soos die briewe
van my
aan jou.

– Koos Kombuis

(Uit: “vandag wil ek my blou skoene dra”)

VWB


NEEM DEEL AAN DIE GESPREK: Gaan na heel onder op hierdie bladsy om op hierdie artikel kommentaar te lewer. Ons hoor graag van jou.

Speech Bubbles

Om kommentaar te lewer op hierdie artikel, registreer (dis vinnig en gratis) of meld aan.

Lees eers Vrye Weekblad se Kommentaarbeleid voor jy kommentaar lewer.