Can climate change save Eskom?

FROM COAL TO RENEWABLES

Can climate change save Eskom?

Eskom is the biggest polluter and contributor to climate change on the entire African continent. So it might seem strange to think that climate change might actually be what ends up saving the beleaguered utility, writes ALEX LENFERNA.

ESKOM is the biggest polluter and contributor to climate change on the entire African continent. So it might seem strange to think that climate change might actually be what ends up saving the beleaguered utility. Yet, it might well be thanks to the climate crisis that Eskom is able to finally turn its ship around. 

South Africans are painfully aware of the problems at Eskom. The heavily polluting electricity it provides is increasingly unreliable and expensive, and the utility is saddled with hundreds of billions of rands in debt. To help turn things around, Eskom is pitching a $10 billion plan to development finance institutions like the World Bank and the African Development Bank.

The aim of the plan is for Eskom to accelerate the transition away from coal to renewable energy. In return, global lenders will give Eskom access to favourable lending terms accessible in the form of climate finance. Doing so can help Eskom service its debt, finance the early closure of coal mines, and invest in a just transition to renewable energy. ..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.