Sit dit af, sit dit af

DONDERDAG MET MERCY

Sit dit af, sit dit af

Verbeel jou daar was ’n nasionale dag van stilte, sê MERCY KANNEMEYER.

Image: ANGELA TUCK

Vandag het ek nie veel om te sê nie. ’n Mens kry mos maar daai dae. Jy verkyk jou aan alles wat rondom jou aangaan, jy wonder oor ditjies en datjies, jou gedagtes maal in jou kop rond, maar woorde ontbreek. Die wêreld sal ook ’n beter plek wees as sommige van ons meer gereeld ons bekke in ons gatte steek.

Daar is ’n episode in Grey’s Anatomy se sewende seisoen waar dr. Alex Karev sy bek oopmaak oor dr. Meredith Grey wat met ’n medisyneproef gelol het. Laat ek eers die konteks skets. Dr. Derek Shepherd, Meredith se man en een van die beste neurochirurge in die wêreld, het ’n alzheimersproef op die been gebring. Meredith, wie se oorlede ma alzheimers gehad het, het saam met Derek aan die proefneming gewerk. Mense met alzheimers kon aan die proefneming deelneem, en dan ná toetse word daar bepaal of hulle die alzheimers-medikasie of die plasebo kry. Nou, alzheimers is gediagnoseer by die vrou van die hoof van chirurgie van die hospitaal, dr. Richard Webber. Richard en Meredith is baie geheg aan mekaar, want Meredith se ma en Richard het vir jare ’n affair gehad. Toe dit nou uitkom dat Richard se vrou die plasebo moes ontvang, het Meredith die papiere gedokter sodat Richard se vrou, haar naam is Adele, die drug kry in plaas van die plasebo.

Image: ANGELA TUCK

Terug by Alex Karev en sy groot bek. Hy het op Meredith gepiemp en toe word sy afgedank. Nou, as Alex net stilgebly het, het Meredith nog haar werk gehad. Nou haat almal in die hospitaal vir Alex, want Meredith was een van die geliefdste dokters in die hospitaal. Ja, wat sy gedoen het, is dalk verkeerd, maar wie besluit wat reg en wat verkeerd is?

Terug na die regte lewe. Dink julle nie ook hier onder ons loop mense wat liefs moet stilbly nie? (Soos wat ek ook vandag eerder net moes stilbly, maar hey, Vrye Weekblad betaal my ten minste om iets te sê). Dink net gou daaraan – as Putin eerder net stilbly, sou die wêreld nou baie anders gelyk het. As Donald Trump moes stilbly, beter plek. My flip, as daai rassistiese oom of tannie van jou langs die braaivleisvuur eerder net niks sê nie, sal jy die aand baie rustiger slaap.

Op ’n ernstige noot, ek praat nou nie sensuur of silencing goed hier nie. Al wat ek probeer tuisbring, is dat ons soms maar net bietjie met ons eie gedagtes moet sit voordat ons dit aan almal met ore gaan staan en uitblaker. Ons word gebombardeer met soveel geraas. Nuus, sosiale media, televisie, musiek. Alles is kliphard. Verbeel jou daar was ’n nasionale dag van stilte. Almal bly stil, fokus op hulleself, sit alles af. Ons sou baie beslis beter luister as ons die geraas uitdoof.


Simon

Vir jou vaakword het ons tone getel
elke keer met 'n flenter groottoonpunt begin
al met die halwe halfmaan af
om die volle vyf te kry

later het jy my vingers om jou voet gevou
jou linkerhand in my palm gelê
die ander een teen my keel
om my woordelose neurie
tot in jou hart te dra

– Jan de Bruyn

(Uit: Witvuurlig)

VWB


NEEM DEEL AAN DIE GESPREK: Gaan na heel onder op hierdie bladsy om op hierdie artikel kommentaar te lewer. Ons hoor graag van jou!

Speech Bubbles

Om kommentaar te lewer op hierdie artikel, registreer (dis vinnig en gratis) of meld aan.

Lees eers Vrye Weekblad se Kommentaarbeleid voor jy kommentaar lewer.