Emily Hobhouse júís relevant in 2019

POLEMIEK

Emily Hobhouse júís relevant in 2019

Byna 120 jaar gelede het Emily Hobhouse die wêreld se aandag gerig op die skande van die Britse konsentrasiekampe tydens die Anglo-Boereoorlog. Destyds is sy as leuenaar, verraaier en “histeriese vrou” gebrandmerk. Onlangs is haar woord wéér in twyfel getrek en is haar nalatenskap betrek in ’n politieke gebrabbel in ’n artikel oor iets wat geheel en al buite haar beheer en leeftyd was, skryf ELSABÉ BRITS.

EMILY Hobhouse was in haar lewe, en daarna, seker een van die mees misverstane figure in Suid-Afrikaanse én Britse geskiedenis: in 1901, toe sy die afgryslikhede van die konsentrasiekampe aan die kaak gestel het, asook gedurende en ná die Eerste Wêreldoorlog tydens haar vredes- en noodlenigingswerk.

Sy is eenvoudig nie gehoor nie. Deels omdat sy ’n vrou was, deels omdat sy feministiese en redelik radikale pasifistiese sienings gehad het, en deels omdat sy ongemaklike waarhede in mense se gesig gevryf het. Daar was nou weer ’n aanslag op haar waarde en integriteit.

Die fluitjieblaser kom gewoonlik tweede, en sy het veral sleg daarvan afgekom. Veral omdat sy gedurende twee oorloë vingers gewys het. Maar hoekom sy vandag, steeds en weer eens, onredelik verbind word met die tipe uitsprake soos in ’n onlangse artikel (https://www.businesslive.co.za/bd/life/arts-and-entertainment/2019-06-18-rethinking-the-life-and-legacy-of-emily-hobhouse/) in Business Day, is glad nie relevant in die konteks wat sy vermag het nie:..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.