Om vergete helde van die struggle te onthou

UITGEVEE UIT DIE KOLLEKTIEWE GEHEUE

Om vergete helde van die struggle te onthou

SEAN JACOBS bring hulde aan Gladys Nzimande-Tsolo, ’n Suid-Afrikaanse vryheidsvegter, aktivis en voormalige banneling, nadat sy op 83 in Johannesburg oorlede is. Haar man, Nyakane (Mike) Tsolo, het as lid van die PAC die Sharpeville-opstand in 1960 gelei.

  • 27 Oktober 2023
  • Vrye Denker
  • 5 min om te lees
  • artikel 11 van 27
  • Sean Jacobs

SUID-AFRIKANERS het nie ’n sterk sin vir geskiedenis nie. Politieke ballinge se harde jare en broodnodige bydraes tot die bevrydingstryd word byvoorbeeld nou op onregverdige wyse as lafhartigheid afgemaak of as ’n middel tot selfverryking bespot.

Diegene wat in die apartheidsera regeer het of daarby baat gevind het, beide wit mense as ’n klas en hul swart medewerkers, word beter deur die geskiedenis behandel. Kyk byvoorbeeld na die teenreaksie van AfriForum, die Demokratiese Alliansie en hul ondersteuners teen die uiteindelike besluit om William Nicol-rylaan in Johannesburg na Winnie Mandela-rylaan te herdoop.

Nicol was geassosieer met die Broederbond en het met die Nazi’s gesimpatiseer (https://twitter.com/AnnikalangaY/status/1706530245505904686). Mangosuthu Buthelezi, wat ’n gewelddadige Bantoestan-regime gelei het en ’n gevolmagtigde oorlog vir apartheid bestuur het, is in ’n huldeblyk tot staatsman verhef deur News24, ons grootste nuuswebwerf...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.