Diamante: die Weskussers se beste pel

TUSSEN DIE GEREG EN ONREG

Diamante: die Weskussers se beste pel

Tydens die dekadelange bloeityd van diamantsmokkel (of klipgooi, in die Namakwalandse omgangstaal) het die armes met ongekende vernuf die pot aan die kook gehou deur “hul" klippies teen skrootpryse aan die rykes te verkwansel. Vandag is oorlewing steeds die heersende eienskap, maar die manier van klipgooi en die lewensbeskouing het ingrypend verander, skryf HEIN EKSTEEN

“SO, julle is die twee lepels wat die kakpot op Springbok geroer het!” grynslag George Moyses – legendariese oud-diamantduiker, skrywer, filmmaker, historikus, stigter en kurator van Port Nolloth se diamantmuseum – destyds. Dis nou toe ek en film- en televisievervaardiger Herman Binge in 2012 stelling oorkant hom inneem in sy tuin op McDougalsbaai, ’n katspoegie suid van Port Nolloth (in die plaaslike patois bekend as Die Port).

George was die beliggaming van Kristofferson se “Freedom’s just another word for nothing left to lose", met sy twee pakkies filterlose sigarette op die dryfhoutbladtafel vir wanneer hy tydens hierdie netelige gesprek wil opkom vir asem. En’n bottel whisky om sy keel gesmeer te hou.

Dit is nodig. Niemand in hierdie geweste praat geredelik oor klipgooi nie; die diamantsiekte of -koors wat hierdie hoogs gesogte euwel soos vuilsiek oor ieder en elk kan bring. Nie eens die woord “diamant" was vroeër vrylik geuiter nie. Soveel so, die oumense het gepraat van “amante". Boonop, indien jy reeds’n koorslyer is, wil jy nie onnodig die toorn van die diamantspeurders op Alexanderbaai oor jou bring nie...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.