×

Ons het nuus vir jou.

Registreer gratis op Vrye Weekblad en ontvang nuusbriewe per e-pos, lewer kommentaar en meer.
Registreer nou
Ons duur en disfunksionele distriksmunisipaliteite

FINANSIES IN ’N NEUTEDOP

Ons duur en disfunksionele distriksmunisipaliteite

Terwyl die Suid-Afrikaanse regering sy teikens vir belastinginvordering mis en in die afgrond van ’n krediet-afgradering staar, word jaarliks biljoene aan disfunksionele distriksmunisipaliteite oorbetaal. JACO VISSER het die finansiële state van die land se 44 distriksmunisipaliteite ontleed en vra of hierdie vlak van regering die geld werd is.

DIE nasionale tesourie het in die boekjaar tot einde Junie 2018 meer as R22.1 biljoen aan die land se 44 distriksmunisipaliteite oorbetaal, volgens berekenings gedoen vanaf hul finansiële state. Van hulle het slegs ses skoon oudits van die ouditeur-generaal ontvang.

’n Dieper ontleding van hierdie munisipaliteite se state toon hoe amptenare se vergoeding met R729 miljoen oftewel 9.85% gespring het tussen die 2017- en 2018-boekjare. Inflasie het 4.6% beloop vir die 12 maande tot einde Junie 2018, volgens Statistiek SA se data. Die totale salarisrekening vir die 44 entiteite was R8.13 biljoen.

Distriksmunisipaliteite, wat deur die Grondwet in tandem met plaaslike munisipaliteite geskep is, het oorspronklik hoofsaaklik ten doel gehad om hul plaaslike eweknieë met die grootmaat-verskaffing van dienste by te staan...

Slegs Vrye Weekblad-intekenaars kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud. Daar is ’n spesiale tarief vir pensioenarisse.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Het jy ’n intekenbewys? Gebruik dit nou.

Vrae of probleme?
E-pos hulp@vryeweekblad.com of skakel 0860 52 52 00.

Speech Bubbles

Om kommentaar te lewer op hierdie artikel, registreer (dis vinnig en gratis) of meld aan.

Lees eers ons Kommentaarbeleid voor jy kommentaar lewer.

Alle kommentaar moet ons kommentaarreëls volg.
X