Skok, afgryse oor video van soldate wat lyke verbrand

ONTHUL

Skok, afgryse oor video van soldate wat lyke verbrand

’n Grusame video waarin soldate van die Suid-Afrikaanse en die Botswana-weermagte die lyke van vermeende insurgente in Cabo Delgado in Mosambiek sonder enige respek op ’n hoop gooi en saam met toerusting aan die brand steek, kan verreikende internasionale gevolge inhou – en selfs Suid-Afrikaanse soldate betrek by ’n klag van oorlogsmisdaad. ERIKA GIBSON het met kenners gesels oor die video wat dié week in militêre kringe soos ’n veldbrand versprei het.

DIE voorval het volgens genl.maj. Sandile Hlongwa, bevelvoerende generaal van die Suid-Afrikaanse Weermag se gesamentlike operasiehoofkwartier in Pretoria, in November verlede jaar gebeur.

Eie bronne in Mosambiek het aan Vrye Weekblad gesê dit het plaasgevind op 29 November ná ’n aanval op die Abu Faisel-basis van die ekstremistiese insurgente by Nkomga, Nangade. Die soldate in die video is almal spesmagte van Botswana en Suid-Afrika wat deel is van die Suider-Afrikaanse Ontwikkelingsgemeenskap (SAOG) se missie in Mosambiek (Samim). Die Suid-Afrikaanse operateur, wat duidelik identifiseerbaar is vanweë sy uniform se kamoefleerpatroon en die landsvlag op die boarm, neem met sy selfoon die verbranding af.

Nog iemand met ’n selfoon het die video wat nou versprei word, geneem. Die video het om onbekende redes eers vandeesweek in militêre kletsgroepe op sosiale media in Suid-Afrika die rondte begin doen...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.