Covid-19: Hartseer keuses wag as dít gebeur

SIEK STELSEL

Covid-19: Hartseer keuses wag as dít gebeur

Die ongeleë waarheid is dat indien derduisende mense in Suid-Afrika weens Covid-19 ernstig siek sou word, daar te min intensiewesorgeenheid-beddens is. En, sou jy ’n skaars bed nodig kry, gaan daar volgens ’n mediese punteskaal bepaal word wie kry voorkeur, skryf ELSABÉ BRITS.

VANDEESWEEK het kenners in kritieke sorg bestaande riglyne aangepas na aanleiding van ander lande se bewese data oor wat gedoen moet word, indien ons dieselfde pad sou loop: Wat as tienduisende of meer mense in Suid-Afrika siek word, soos wat in ander lande gebeur het? Hoe kies jy op ’n regverdige manier wie het die beste kans op oorlewing?

Die antwoord: Met ’n wetenskaplike punteskaal, wat vir almal ’n gelyke kans gee. 

Buiten dit het Suid-Afrika min spesialiste en min opgeleide susters om in kritieke sorg te werk, en al kry ’n ernstig siek pasiënt toegang tot ’n ventilator, beteken dit nie so iemand gaan oorleef nie. Dit ondersteun net jou lewe, want ernstige akute respiratoriese sindroom-coronavirus-tipe-2 (Sars-CoV-2) val 20% van mense wat siek word se longe aan. Hulle moet in die hospitaal behandel word en 5% benodig een of ander vorm van kritieke sorg. ..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.