Covid-19: Hartseer keuses wag as dít gebeur

SIEK STELSEL

Covid-19: Hartseer keuses wag as dít gebeur

Die ongeleë waarheid is dat indien derduisende mense in Suid-Afrika weens Covid-19 ernstig siek sou word, daar te min intensiewesorgeenheid-beddens is. En, sou jy ’n skaars bed nodig kry, gaan daar volgens ’n mediese punteskaal bepaal word wie kry voorkeur, skryf ELSABÉ BRITS.

VANDEESWEEK het kenners in kritieke sorg bestaande riglyne aangepas na aanleiding van ander lande se bewese data oor wat gedoen moet word, indien ons dieselfde pad sou loop: Wat as tienduisende of meer mense in Suid-Afrika siek word, soos wat in ander lande gebeur het? Hoe kies jy op ’n regverdige manier wie het die beste kans op oorlewing?

Die antwoord: Met ’n wetenskaplike punteskaal, wat vir almal ’n gelyke kans gee. 

Buiten dit het Suid-Afrika min spesialiste en min opgeleide susters om in kritieke sorg te werk, en al kry ’n ernstig siek pasiënt toegang tot ’n ventilator, beteken dit nie so iemand gaan oorleef nie. Dit ondersteun net jou lewe, want ernstige akute respiratoriese sindroom-coronavirus-tipe-2 (Sars-CoV-2) val 20% van mense wat siek word se longe aan. Hulle moet in die hospitaal behandel word en 5% benodig een of ander vorm van kritieke sorg. ..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.