×

Ons het nuus vir jou.

Registreer gratis op Vrye Weekblad en ontvang nuusbriewe per e-pos, lewer kommentaar en meer.
Registreer nou
Die e-woord: Is dít hoe die wêreld met die Covid-virus gaan leer ...

PANDEMIES TOT ENDEMIES

Die e-woord: Is dít hoe die wêreld met die Covid-virus gaan leer saamleef?

‘Endemies': Die nuwe Covid-gonswoord. Soos griep, masels, tuberkulose en malaria sê wetenskaplikes nou Covid sal vir jare nog in omloop wees en dat ons gaan moet leer om met die virus saam te leef. Maar, sê ANNELIESE BURGESS, dit beteken nie noodwendig dat Covid-19 eenvoudig swakker en swakker gaan word nie.

“ENDEMIES". Volgens die woordeboek is dit 'n “plaaslik heersende siekte of 'n volks- of landsiekte", maar die konsep word maklik misverstaan, sê Aris Katzourakis, 'n professor in virale evolusie en genomika by die Oxford-universiteit.

“Covid is sonder twyfel hier om te bly," sê Katzourakis (https://www.nature.com/articles/d41586-022-00155-x) in die vooraanstaande vaktydskrif Nature. “Daar is egter baie verkeerde aannames wat 'n misplaaste gerustheid aanmoedig. Dit beteken nie dat Covid-19 tot 'n natuurlike einde gaan kom nie. En die grootste risiko is dat die wêreld  weer onvoorbereid gaan wees as daar gevaarliker variante ontwikkel of 'n variant opduik waarteen entstowwe nie werk nie.

“Vir 'n epidemioloog is 'n endemiese infeksie een waar die algemene koers staties is; met ander woorde dit gaan nie op of af nie. Meer presies nog beteken dit dat die proporsie mense wat siek word die ‘basiese voortplantingsyfer' van die virus uitbalanseer – dít verwys na die hoeveelheid mense wat een individu sal aansteek as hy of sy die virus opdoen ... Ja, verkoues is endemies. Maar so ook Lassakoors, malaria en polio. En kleinpokkies ook, totdat inentings dit uitgewis het. ..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 November af sal jy ’n subskripsie kan uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.