Engeland, waar óns Engels nie Engels is nie

NOTISIE UIT DIE DIASPORA

Engeland, waar óns Engels nie Engels is nie

Vir die Engelse is sy nog 'n Suid-Afrikaner en in Suid-Afrika voel sy soos 'n besoeker, skryf CYNTHIA DUMMETT in reaksie op Max du Preez se uitnodiging aan Suid-Afrikaners in die buiteland om vir ons oor hul lewe en ervarings te skryf. En ja, sy praat steeds Afrikaans – maar vir haar kinders en kleinkinders is dit 'n vreemde taal.

  • 05 Maart 2021
  • Klubhuis
  • 6 min om te lees
  • Cynthia Dummett

MY moedertaal is Afrikaans, maar ek is nie meer 'n Suid-Afrikaner nie. 

Ek woon al byna 43 jaar lank in Engeland nadat ek in Suid-Afrika met 'n Engelsman getroud is. Toe ons hiernatoe gekom het, het ek ná die geboorte van ons kinders burgerskap en dus ook stemreg gekry. 

Hier is Suid-Afrikaners wat Engels praat volop. Waar ek kan, knoop ek  'n gesprek aan. Ek begin so: “I hope you don’t mind my asking, but do I detect a slight trace of a South African accent?” Dan gaan dit 'n ruk lank oor koeitjies en kalfies: die weer en die klimaat, wanneer hulle hier aangekom het, waarvandaan hulle kom, en dan die vraag: “Do you speak Afrikaans at all?”..

Slegs Vrye Weekblad-intekenaars kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud. Daar is ’n spesiale tarief vir pensioenarisse.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Het jy ’n intekenbewys? Gebruik dit nou.

Vrae of probleme?
E-pos hulp@vryeweekblad.com of skakel 0860 52 52 00.

X