Wend Bok-sukses aan as motoriese moment vir ware transformasie

DONDERDAG MET MERCY

Wend Bok-sukses aan as motoriese moment vir ware transformasie

Oog op die bal, pleit MERCY KANNEMEYER.

Image: ANGELA TUCK

Hoe lekker, hoe ongelooflik, hoe verstommend, hoe verbysterend, hoe merkwaardig sal dit nie wees indien die Springbokke Sondag die Wêreldbeker wen en al ons land se probleme sommer meteens verdwyn nie … Ek is skoons lus en raak liries en val weg met Sionsgesang nommer 37:

O die vrolike, o die salige vredebringende Kersfeestyd. / Ons was diep verlore; / Christus is gebore; / Juig nou, juig nou bly, o Christenheid!

Dís hoe ons sal sing indien die Bokke wen. Suid-Afrikaanse vlaggies sal by karre se vensters uithang. Die landslied sal oor luidsprekers gespeel word. Mense sal Maandag in hulle Bok-hempies by hulle werk opdaag.

Dis nie nuus dat die Springbokke ’n toonbeeld van hoop, inspirasie en gesonde transformasie is nie. Ek het een aand toevallig in ’n restaurant beland tydens ’n Bok-wedstryd. My aandag was nie soseer op die spel nie, maar eerder op die gehoor. Nou dít was ’n performance. Die euforie wanneer die punteleer klim. Die woede wanneer ’n speler ’n fout maak. Die trane van blydskap toe ons uiteindelik wen. Die gehoor was gemeng. Beslis meer divers as enige teater- of musiekvertoning wat ek al gesien het.

Die Springbokke as toonbeeld van hoop maak sin. Trouens, dit is een van die min dinge in ons land wat die afgelope tyd sóveel sin gemaak het. Wanneer die Bokke speel, kom ons saam; ongeag ras, klas, identiteit en alle ander sosio-maatskaplike en sosio-politieke elemente wat ons as ’n nasie weg van mekaar af dwing.

Wanneer die Bokke speel, vergeet ons vir ’n wyle van beurtkrag, beurtwater, misdaad, korrupsie, staatskaping, geweld, hongersnood, oorlog en kwaad. Ons vergeet vir ’n wyle dat ons land een van die ongelykstes ter wêreld is. Vir ’n oomblik leef ons in ’n ideale Suid-Afrika. Vir ’n oomblik voel dit asof ’n Wêreldbeker-wen AL ons probleme sal oplos.

Spoiler alert: Nog ’n trofee gaan nie enige van ons land se probleme oplos nie. Nou voor julle my cancel in die kommentaarafdeling, laat ek verduidelik.

Die Springbokspan is nie beleidmakers en politici nie. Ons kan na hulle kyk vir hoop, maar uiteindelik gaan diegene in mag daardie hoop as katalisator vir werklike verandering moet begin sien. Die beleidmakers en politici gaan moet inkoop daarop dat die hoop wat gewone Suid-Afrikaners in die Bokke sien, as motoriese moment vir ware transformasie aangewend kan word.

Ons loop tans die gevaar dat politici die Bokke se wen vir eie gewin gaan gebruik. Soos hulle mos maar doen. Die politieke party wat die meeste ondersteuning bied, hoop dat hulle “ondersteuning” in stemme sal verander. Veral die bleddie ANC. Cyril is weer heel voor in die ry en smile weer die breedste wanneer daai beker gelig word. Maar hulle maak hulle laat. Mense is ontnugter. Die hoopvolles, diegene wat na die Bokke kyk en nuwe lewe deur hulle kry, gaan nie vir enige politieke games val nie.

Oog op die bal, mense. That’s what she said.


Ruimtewandeling

ek wens ek kan eendag
opstyg met 'n skouspelagtige
vaart sonder om te groet
nadat al die operasies en wondermiddels
misluk het
sonder 'n stoet
naasbestaandes en draers wat stadig beweeg
met my gewigtige oorskot
dan sal ek die luike oopmaak
en gaan wandel in die niet

– Eveleen Castelyn

(Uit: Tussen hemel en aarde)

VWB


NEEM DEEL AAN DIE GESPREK: Gaan na heel onder op hierdie bladsy om op hierdie artikel kommentaar te lewer. Ons hoor graag van jou.

Speech Bubbles

Om kommentaar te lewer op hierdie artikel, registreer (dis vinnig en gratis) of meld aan.

Lees eers Vrye Weekblad se Kommentaarbeleid voor jy kommentaar lewer.