×

Ons het nuus vir jou.

Registreer gratis op Vrye Weekblad en ontvang nuusbriewe per e-pos, lewer kommentaar en meer.
Registreer nou
Met ’n fokus op simptome gaan SA nie die pyp rook nie

OORSAKE IS DIE KRUKS

Met ’n fokus op simptome gaan SA nie die pyp rook nie

Die verbod op tabak- en drankverkope het ’n verwoestende uitwerking op belasting- en salarisinkomste, die gasvryheidsbedryf, asook beleggings. Nou sê die ANC die party doen ’n dringende ondersoek oor die lewensvatbaarheid van ’n basiese inkomstetoelae. Dit is nog ’n voorbeeld van ’n vermorsing van tyd en hulpbronne op simptome eerder as die onderliggende probleem, skryf HUGO PIENAAR.

’N OORDREWE fokus op die simptome eerder as die werklike oorsaak van probleme is een van die redes waarom Suid-Afrika waarskynlik vir etlike jare met die nagevolge van die coronaviruspandemie gaan worstel.

’n Mens hoor soms die argument dat die regering gewoon te onnosel is om die werklike oplossings vir die probleme in Suid-Afrika te begryp of raak te sien. Dit is te simplisties, kru en in sommige gevalle rassisties om só te argumenteer. Indien dit wel die geval was, sou dit mos eenvoudig gewees het om beleidmakers van opinie te laat verander. Verskaf bloot die nodige nagevorsde bewyse en wetenskaplike inligting en die beleidmaker sal dan “verstaan” en dienooreenkomstig die aanbevele beleid toepas.

In die praktyk is die situasie meer kompleks. Daar is klaarblyklik iets meer diep gewortel hier ter sprake wat beteken selfs al is daar in regeringskringe begrip vir die onderliggende probleme, is daar gevestigde belange, ’n tekort aan politieke wil, of velerlei ander kwessies, wat maak dat die ooglopende oplossings nie prakties uitvoerbaar of polities aanvaarbaar is nie...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 November af sal jy ’n subskripsie kan uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.