Oproer en plundering: ’n wekroep eerder as ’n doodskoot

TIK, TIK, TIK

Oproer en plundering: ’n wekroep eerder as ’n doodskoot

Die week van geweld en plundering wat Suid-Afrika se fondamente geskud het, is dalk ’n bedekte seën – ás dit ons werklik laat wakker skrik het, skryf MAX DU PREEZ. Maar hy waarsku dat die rooi ligte in KZN flikker.

MY eerste waarskuwing dat Suid-Afrika “op ’n tikkende tydbom” sit, het ek al in 1985 in ’n meningsartikel in Financial Mail geskryf. Ek het wel na die landwye opstande en stakings van die tyd verwys, maar veral die punt gemaak dat ons bittere geskiedenis en skeurlyne van ongelykheid, armoede, werkloosheid, ras en klas ’n kataklisme min of meer onvermydelik maak.

Ja, ek was jonk en naïef, maar dié soort vooruitskouing is tevore en daarna ook deur van die heel beste ontleders en kommentators gedoen. Sommige doen dit nou weer. “South Africa is falling apart,” het The New York Times (https://www.nytimes.com/2021/07/28/opinion/south-africa-violence-anc.html?smid=wa-share) byvoorbeeld dié week verklaar.

Met sy bloedige geskiedenis en komplekse bevolkingsamestelling lyk Suid-Afrika soos ’n ideale resep vir konflik, selfs ’n burgeroorlog. Vir geslagte lank al vertel Afrikaanse mense vir mekaar dat Siener van Rensburg en/of Johanna Brandt ’n “nag van die lang messe” voorspel het...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.